IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Маню Моравенов: Очаквам нова компания на EuroBridge, ако не тази, то следващата година

В последните години beam пазарът привлича много повече IPO-та от регулирания пазар, каза изпълнителният директор на БФБ

18:09 | 22.10.24 г.

От 3 до 5 големи български компании сериозно обмислят листването си на сегмента за двойно листване на фондовата борса. "Очаквам ако не до края на тази, то следващата година да имаме нова компания на EuroBridge", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ), в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„БФБ работи за привличането на интереса на такива компании по различни начини. Това е един процес, който изисква време. Струва ми се, че една от кулминациите, които направихме, за да привлечем интереса на големи български компании, е създаването на сегмента EuroBridge”, каза още той.

Моравенов коментира и четвъртото издание на програмата beamUp lab на БФБ, в която се подбират 20 компании, които да вземат участие в акселератора.

Той посочи, че всяка година се включват дружества от различни сектори – иновативни и сравнително млади.

Три от тези компании са успели успешно да направят IPO симулации. Запознавайки стартъпите с по-големи компании и инвеститори, се раждат много добри идеи и се предават правилните практики. IPO симулациите помагат на по-малките компании да видят какъв път на развитие трябва да преминат, обясни Моравенов.

На този етап много малък процент от компаниите се листват наистина на борсата, каза той.  

„Самият процес на вземане на решение за листване на борсата и преобразуването на компанията и подготовката ѝ отнема време. Много често компаниите, с които сме разговаряли за потенциално листване на борсата, го правят след около две години“, посочи Моравенов.

По думите му, когато става дума за излизане на борсата, някои от компаниите са твърде малки, за да се целят към борсово листване, а други са вече прекалено големи и по-скоро се целят към глобалните фондови пазари.

„Има и такива, които предпочитат да се развиват органично или чрез инвестиции от частни инвеститори и не се оглеждат още за листване на борсата, защото то е свързано и с привличане на нови акционери, т.е. тези, които развиват компанията, трябва да се разделят с част от собствеността. Компаниите, които са вече с пазарна капитализация от 10 млн. нагоре са потенциално подходящи и проявяват интерес към борсата“, каза още той.

Като пример за добра история на компания, преминала през beamUp lab, той посочи „Смарт Органик“ – дружество, което успешно се развива на сегмента за растеж на малки и средни предприятия beam, след което преминава на регулирания пазар и според него има потенциал да стане един от „сините чипове“ на родната борса.

В последните години beam пазарът привлича много повече първични публични предлагания (IPO) от регулирания пазар. Според Моравенов това е обяснимо, защото компаниите, целящи първично публично предлагане у нас, са по-подходящи за този сегмент, отколкото основната борса. По думите му най-голям тласък на БФБ би дало листване на голяма компания, която се развива и би привлякла чуждестранни инвеститори.

Дълбочината на българския пазар не е толкова голяма и за компаниите, които искат да привлекат между 50 и 100 милиона лева, залагайки само на инвеститори у нас, е трудно. Най-големите институционални инвеститори в България са пенсионните фондове, но те изглеждат изключително пасивни спрямо пазарите тук.

„Смятаме, че имаме исторически момент, при който сравнително скоро могат да се появят интересни нови големи компании, които да завъртят колелото и ще привлекат внимание върху българския пазар, включително и на нашите пенсионни фондове“, посочи Моравенов.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още