IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каква е ролята на Китай за ръста в цената на златото

Търговията на хартиено злато е в пъти по-голяма от търговията с физическо злато, каза инвестиционният консултант Цветослав Цачев

22:30 | 22.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В момента обикновените китайци, не само централната банка, купуват злато, тъй като няма къде да инвестират спестяванията си. Фондовият пазар е на най-ниските си нива за последните две десетилетия, а в същото време инвестициите в имоти са в спад, защото са чувствително по-скъпи спрямо доходите на населението. Затова китайците насочват свободните си пари към златото като финансов инструмент. Това коментира инвестиционният консултант Цветослав Цачев за Bulgaria ON AIR.

На фона на военните конфликти в Украйна и Близкия изток цената на златото продължава да се увеличава стремглаво, като от началото на годината се е повишила с повече от 25%.

"В последните седмици виждаме и доларът да върви нагоре, и златото да върви нагоре. Именно заради ефекта от Китай. Ако Китай обаче извади още няколко трилиона долара, които да бъдат инвестирани в икономиката, това може да накара масово да се продава злато", посочи Цачев.

Той уточни, че когато има инфлация и лихвите вървят нагоре, златото не пази стойността на инвестицията. В такъв случай златото става по-неконкурентоспособно на другите инвестиции. В момента обаче има понижения на лихвите в огромна част от света, което кара инвеститорите да влагат в злато. 

Инвестиционният консултант отбеляза, че за обикновения човек, който иска да инвестира в злато, правилото е да сложи няколко процента от своите активи в ценния метал. Той препоръчва това да става във финансови активи, например борсово търгуван фонд, а не в кюлчета. "Търговията на хартиено злато е в пъти по-голяма от търговията със злато, което се купува с инвестиционни цели. Самият метал има и своите негативи", посочи Цачев.

"Да се прехвърлят всички пари в апартаменти и злато, носи рискове, защото няма нещо, което да се движи само в една посока на финансовите пазари", каза още гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
Az_Kocho
преди 2 дни
До: БОНВИВАН1...българина трябва да пипне инвестицията иначе за него не е инвестиция Къде ще складираш кюлчетата злато? в кухненските шкафове или в гардероба? Сейф в банката струва пари. А златото не носи лихва, то съхранява стойност във времето, но както видяхме през последните 15 години то не направи нищо. Едва през последните 2 години скочи защото банките започнаха да попълват празните си резерви. А като ги попълнят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
БОНВИВАН1
преди 2 дни
Ха, ха, хапари в хартиено злато вместо във физика!Много "експертен" съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още