IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Координираното намаление на лихвите от Фед и ЕЦБ ще продължи

Икономическият растеж на Франция и Испания държи еврозоната на повърхността, посочи финансистът Борис Петров

16:49 | 22.10.24 г.

Очаквам координираното намаление на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и от Федералния резерв да продължи до началото на първото тримесечие на следващата година. Това каза Борис Петров, финансист, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Политиката за понижение на лихвите ще има положително влияниe както за домакинствата, така и за фирмите, прогнозира той.

При Федералния резерв се наблюдава агресивно приспособяване на паричната политика към макроикономическите данни, отбеляза Петров. „Очаквам лихвите да бъдат намалени с още 0,25 процентни пункта следващата седмица“, посочи анализаторът и допълни, че е възможно да има още едно намаление на лихвите от страна на ЕЦБ до края на годината.

Относно цената на златото гостът каза, че металът е един от инструментите, който се влияе много от намалението на лихвените проценти. „Ако тази тенденция продължи и пазарите останат стабилни, можем да очакваме възходящата тенденция при златото да се запази“, прогнозира финансистът.

Що се отнася до състоянието на европейските икономики, гостът посочи, че индустрията в Европа е в сериозен структурен спад, съкращават се производствените мощности и съответно се налага да се премине към електромобили. „Основният проблем е конкурентоспособността спрямо субсидирания китайски внос. Тези рискове са валидни за цяла Европа, но значението за Германия е особено голямо“, коментира анализаторът. 

По думите му държави като Испания и Франция отбелязват положителен темп на икономически растеж. Дори Италия, която е доста задлъжняла икономика, показва икономически ръст, което държи на повърхността еврозоната.

„Германия има нужда да съживи потреблението. Факт е, че индустрията има структурни проблеми. Голяма част от тях са предизвикани от външни фактори, но германските домакинства са важен фактор за икономическия растеж и вътрешното търсене. Германия може да помисли и за данъчни мерки, тъй като има фискално пространство за такива. Без значение кой е на власт, в Германия фискалната политика винаги е била много консервативна“, коментира анализаторът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още