IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява с перспективата за намаляване на напрежението в Близкия изток*

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на 11-о посещение в региона

09:51 | 22.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава във вторник, след като главният дипломат на САЩ Антъни Блинкен поднови усилията си за прекратяване на огъня в Близкия изток. В същото време забавянето на растежа на търсенето в Китай, най-големият вносител на „черно злато“ в света, продължи да оказва влияние върху пазара, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през декември поевтиняват с 19 цента, или 0,3%, до 74,1 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през ноември - с 18 цента до 70,43 долара за барел.

Цените както на сорта Брент така и на WTI, се установиха с близо 2% по-високо в понеделник, възстановявайки част от спада от над 7% през миналата седмица.

В понеделник Китайската централна банка понижи ключови лихвени проценти по кредитите, след като миналия месец намали други разходи по заемите като част от пакета от стимулиращи мерки за съживяване на икономиката.

Този ход идва, след като данни от петък показаха, че през третото тримесечие китайската икономика е нараснала с най-бавния си темп от началото на 2023 г., което подхрани нарастващите опасения за търсенето на „черно злато“.

Очаква се ръстът на търсенето на петрол в Поднебесната империя да остане слаб през 2025 г., тъй като икономика № 2 в света електрифицира автомобилния си парк и расте с по-бавни темпове, съобщи в понеделник ръководителят на Международната агенция по енергетика.

Въпреки това Saudi Aramco е „доста оптимистично настроена“ по отношение на търсенето на „черно злато“ в Китай, особено в светлината на правителствения пакет от стимули, който има за цел да стимулира растежа, заяви ръководителят на държавния петролен гигант в понеделник.

Запасите от суров петрол в САЩ вероятно са се увеличили през миналата седмица, докато тези от дестилати и бензин са намалели, показа междувременно предварителна анкета на Ройтерс.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Алехандро
преди 3 дни
Пишейки постоянно в петрола, постоянно си в каша - в момента петрола поскъпва, кво ознава това?! Напрежението се усилва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още