IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари приключиха първия ден от седмицата на червено*

На този фон акциите на JDE Peet's поскъпнаха с повече от 16%

19:27 | 21.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари приключиха борсовата сесия предимно с понижения в понеделник, докато инвеститорите очакваха тримесечните отчети на ключови компании, предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори със спад от около 0,7%, като повечето от основните борси и почти всички сектори бяха на отрицателна територия. Акциите на застрахователните компании бяха водещи по отношение на загубите, като поевтиняха с 1,1%, докато тези на петролните и газовите компании поскъпнаха с 0,6%.

Във Франкфурт DAX спадна с 200,99 пункта или 1,02 на сто до 19 456,38 пункта.

Парижкият CAC 40 се понижи с 76,82 пункта или 1,01 на сто до 7536,23 пункта.

Лондонският FTSE 100 изтри 40,01 пункта или 0,48 на сто до 8318,24 пункта.

Очаква се германската софтуерна компания SAP да представи дългоочакваните си резултати за третото тримесечие на годината по-късно днес. Инвеститорите вероятно ще разгледат внимателно отчета, след като миналата седмица докладът на нидерландската компания за производство на полупроводници ASML доведе до разгром на акциите на технологичния пазар.

На този фон акциите на JDE Peet's поскъпнаха с повече от 16%. Това се случи, след като инвестиционният холдинг JAB съобщи, че ще придобие 86 млн. акции на Mondelez в базираната в Нидерландия компания.

По-рано азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха разнопосочна сесия, докато трейдърите оценяваха решението на Китайската централна банка да намали ключови лихвени проценти. Фокусът беше насочен и към парламентарните избори в Япония, които ще се проведат в края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още