IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иво Коларов: Китай няма да спасява отделни индустрии и иска да задвижи икономиката си с голяма средна класа

Какви са очакванията на инвеститорите за намеренията на държавата да се намеси на имотния пазар, коментира мениджърът във FactSet

23:17 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната цел на Китай е как да се засили вътрешното търсене и да се направи голяма средна класа, която да движи напред икономиката на страната, подобно на западните страни. Това обясни в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Иво Коларов, мениджър във FactSet, компания за финансова информация и аналитичен софтуер.

Той посочи, че спасяването на отделни индустрии вече не е в пълен синхрон с тази цел, и напомни, че Китай растеше чрез инвестиции в производствени мощности и жилища. Според него вече се вижда нежеланието на Пекин да се прибегне до по-широки фискални стимули, които разсейват политиката на Китай от основната цел – да стане развита икономика, концентрирана върху технологичния сектор.

Според него това няма да стане със спасяване на индустрии, които не са приоритетни. „Фокусът или трябва да се измести, или да се раздвои, а и двата варианта работят против конкурентната позиция на Китай в опитите с икономика си да се противопостави на САЩ и на Тайван“, смята Коларов.

Той отбеляза, че факторите за нервността на инвеститорите на пазарите са два. „След като Китай излезе от режим на Covid много от инвеститорите очакваха, че икономиката ще бъде стимулирана, за да може да спази таргетирания ръст от 5% на година, с който страната се опитва лека полека да забави своя ръст и да влезе в един по-умерен етап на растеж,  коментира мениджърът. След като, по думите му, това не се случи, много чужди капитали започнаха да излизат от Китай до такава степен, в която „пазарът беше силно депресиран преди новините за стимулния пакет.

"Ние очаквахме монетарни и фискални стимули, а голяма част от тях все още нямат параметри, които инвеститорите очакват да разберат. Иво Коларов отчете, че пазарът обаче реагира положително, което беше очаквано. „Пазарът беше силно подценен и едни такива новини доведоха до положителна корекция нагоре, но сега намирането на нова траектория за растеж зависи от това какво реално ще се предложи“, смята той. 

Като най-голям проблем анализаторът посочи жилищния пазар в Китай. „В момента той е доста по-голям и това, което очакват инвеститорите, е да чуят, че държавата ще започне или директно да придобива жилища, или ще предприеме някаква форма на финансиране“, но заяви, че в момента това е твърде амбициозно.

Коларов очаква, че „вероятно ще се опитат да вкарат капитал, който не е директно държавен и чрез инфлация ще намали риска за хората, които притежават крайния актив – недвижимите имоти“.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още