IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 достигна нов рекорд, акциите на Nvidia поскъпват до исторически връх*

Борсовата сесия на Wall Street започва силно след положителните икономически данни за САЩ от днес

17:55 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борсовата сесия на Wall Street започва силно след положителните икономически данни за САЩ от днес, предава CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 се повишава с 0,3%, след като по-рано достигна нов рекорд. Индексът на сините чипове Dow Jones напредва със 166 пункта, или 0,4%, а технологичният измерител Nasdaq Composite нараства с 0,4 на сто.

Акциите на производителите на чипове водят ръстовете, обръщайки част от скорошните си загуби, като тези на Taiwan Semiconductor поскъпват с 11%. Компанията, основен доставчик на Nvidia и други водещи производители на чипове, отчете добри резултати за третото тримесечие и повиши прогнозата си за приходите през последните три месеца на годината.

Nvidia последва Taiwan Semiconductor, като акциите на технологичния гигант поскъпват с 3% до нов исторически връх. Тези на AMD са нагоре с повече от 1%.

По-рано стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ са се увеличили малко повече от очакваното през септември. Те са нараснали с 0,4% през миналия месец след ръста от 0,1% през август, съобщи Бюрото за преброяване към Министерството на търговията в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно, които са предимно на стоки и не са коригирани спрямо инфлацията, ще нараснат с 0,3%.

Продажбите на дребно, без да се включват автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги, са се повишили с 0,7% през миналия месец след покачването с 0,3% през август.

На този фон заявленията за помощи при безработица в страната неочаквано са намалели, след като през предходната седмица се увеличиха в югоизточните щати, засегнати от ураганите „Хелън“ и „Милтън“.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се понижили с 19 хил. до 241 хил. през седмицата, приключила на 12 октомври. Прогнозата на икономистите в анкета на Bloomberg беше за общо 259 хил. молби.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,089%, а тази по 30-годишните - до 4,377%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,11% до 103,71 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,24% до 74,4 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,4% до 70,67 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,39 на сто и се търгува на цена от 2701,7 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още