IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фезелов: Обозримата цена на златото е около 2750 долара за тройунция

Европейската централна банка вероятно ще предприеме понижение на лихвите с 25 базисни точки, което ще е фатално за еврото, каза анализаторът

17:09 | 17.10.24 г.

Златото се намира в постоянен положителен тренд и чисто технически обозримата цена е около 2750 долара за тройунция. Това се дължи на понижаването на лихвите от големите централни банки и функцията на златото като единствен актив убежище в момента. Продължават и покупките на злато от централните банки. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в „Капман Асет Мениджмънт“, в предаването "Бизнес старт" с Bloomberg TV Bulgaria.

"Силата, с която централните банки купуват, не е толкова голяма, както беше в началото на годината, но тази тенденция продължава. Това е свързано с всички геополитически фактори, които влияят на пазарите", посочи той. По думите му открити изказвания на представители на централните банки на Чехия и Монголия, че ще продължат да купуват злато, показва липсата на доверие в щатския долар. Отливът от долара е осезаем, каза Фезелов.

Според него това се дължи на огромното покачване на нивата на дълг на САЩ през тази година. Тези задължения нарастват с близо 1 трилион долара на всеки 100 дни и хазната на САЩ не може постоянно да покрива генерирането на този дълг, добави той. 

Относно бъдещите ходове на Фед и Европейската централна банка (ЕЦБ) анализаторът посочи, че Федералният резерв на САЩ вероятно ще продължи с понижението на лихвите, но това ще става с по-малки стъпки от предходните 50 базисни точки.

"Европейската централна банка вероятно ще предприеме понижение с 25 базисни точки на лихвите, което според мен ще е фатално за еврото, защото ще се обезцени допълнително", коментира гостът в предаването.

"Нормалното е да не се предприемат мерки за понижаване, а да се задържат лихвите на текущите нива за стабилизиране на икономиката. В ЕС и във водещите икономики нещата се облекчиха и вече се търсят кредити и от домакинства за нови жилища, което говори, че има някакъв баланс и развитие", отбеляза той.

Какви промени могат да настъпят в икономиката САЩ след изборите, как проблемите в Китай се отразяват на акциите в Европа, какво ще следят инвеститорите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още