IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones се повиши с над 300 пункта и отчете нов рекорд

Сезонът на отчетите в САЩ започва стабилно, като близо 80% от публикувалите финансови резултати компании от S&P 500 надминават прогнозите

23:39 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът Dow Jones Industrial Average затвори на ново рекордно високо ниво в сряда, след като се възстанови от разпродажбите в предходната сесия.

Бенчмаркът нарасна с 0,79%, или 337,28 пункта, в сесията до 43 077,7 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 добави 0,47% до 5842,47 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,28% до 18 367,08 пункта.

Акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 6,5%, след като банката надмина прогнозите на Wall Street както за печалбите, така и за приходите за третото тримесечие.

United Airlines също отчете по-добри от очакваното резултати, което доведе до 12,4% ръст на цената на акциите.

Сезонът на отчетите в САЩ започва стабилно. Около 50 компании от индекса S&P 500 са публикували финансовите им резултати за третото тримесечие на годината. Общо 79% от тях надминават прогнозите на анализаторите, посочва MarketWatch, като цитира данни на FactSet.

Въпреки увеличената нестабилност на пазара, главният инвестиционен стратег на CFRA Research Сам Стовал смята, че акциите могат да поскъпнат в краткосрочен план, особено като се има предвид ралито през септември до нови висоти.

„Обикновено септември в изборни години е слаб месец. Ако обаче е положителен за пазарите, тогава това също предполага положителен октомври“, коментира той пред CNBC. „През последните два месеца на изборните години пазарът се покачваше почти всеки път, така че инвеститорите са напълно наясно, че инерцията ще подкрепя пазарите“, добавя той.

Стовал обаче предупреждава, че оценките на акциите са разтегнати. Разпродажби обаче могат да се очакват след изборите и по-точно – след началото на 2025 г.

Акциите на Abbott Laboratories поскъпнаха с повече от 1%, след като компанията леко повиши прогнозата си за годишната печалба. Тримесечните ѝ резултати надминаха прогнозите на Уолстрийт благодарение на силните продажби на медицински устройства, включително продукти за мониторинг на нивата на глюкозата, пише Ройтерс.

Същевременно технологичните акции затвориха на червено в сесията. Пазарната оценка на ASML изтри над 5%, с което акцията разшири загубите заради занижената прогноза за продажбите през 2025  г.

Производителите на чипове също бяха разтърсени от доклад, който предполага, че правителството на САЩ обмисля ограничаване на продажбите на чипове, свързани с изкуствен интелект, в определени страни - сценарий, който предвещава по-слаби продажби.

Петролните фючърси отчетоха четвърта поредна сесия на понижения в сряда. Цните се задържаха на най-ниските си нива от две седмици, тъй като търговците се фокусираха върху несигурната перспектива пред търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още