IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на компаниите за луксозни стоки и технологии потопиха индекса Stoxx 600

Участниците на пазара очакват ЕЦБ да намали лихвите с още 25 базисни пункта в четвъртък, което може да подкрепи пазарите

21:19 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общоевропейският индекс се понижи в сряда, след като технологичните акции и акциите на компаниите за луксозни стоки спаднаха заради разочароващи финансови резултати и на фона на предпазливостта преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Индексът Stoxx 600 отчете спад от 0,19% до 519,6 пункта, като отстъпи от двуседмичния връх, достигнат по-рано във вторник.

В Германия DAX изтри 0,27% до 19 432,81 пункта, а във Франция CAC 40 – 0,4% до 7492 пункта.

Същевременно във Великобритания FTSE 100 добави 0,97% до 8329,07 пункта, а в Испания IBEX 35 нарасна с 0,56% до 11 996,7 пункта – най-висока стойност от януари 2010 г. насам.

ASML, най-големият производител на оборудване за производство на чипове в света, загуби още 5,1%, като цената на акциите достигна 10-месечно дъно. Това повлече технологичния подиндекс надолу с 1,5% до едномесечно дъно. Слабата прогноза на компанията за продажбите за 2025 г. във вторник предизвика най-стръмния еднодневен спад на акциите от близо три десетилетия, пише Ройтерс.

Йохен Станцл, главен пазарен анализатор в CMC Markets, коментира, че разочароващите резултати на ASML може да се дължат на свиването на разходите на нейни клиенти, като например Intel. Според него акциите могат да поскъпнат отново след няколко месеца при ръст на поръчките.

Луксозният сектор също изостана в сесията, след като френският конгломерат LVMH изтри близо 4% от пазарната си оценка най-големият еднодневен спад на акциите за повече от един месец. Компанията отчете по-слаби продажби през третото тримесечие.

Акциите на конкурентните компании от луксозния сектор Kering, Hermes и Richemont поевтиняха с между 0,8% и 1,3%.

Производителят на спортни обувки Adidas отчете над 6% спад в цената на акциите, въпреки че повишава продажбите си за годината дотук и прогнозите за печалбата. Just Eat Takeaway изтри 8,8% от пазарната си оценка, след като компанията за доставка на храна пропусна очакванията за брутната стойност на трансакциите през третото тримесечие.

Tecan изтри 14,5% от пазарната си капитализация, след като швейцарският производител на оборудване за науката за живота намали годишната си прогноза.

Същевременно акциите на компаниите за пътувания и отдих добавиха средно 1,6%, подкрепени от 6-те на сто ръст при Whitbread, след като собственикът на Premier Inn каза, че резервациите се увеличават за празничния сезон.

Teleperformance добави над 11% към пазарната си капитализация, след като Kepler Cheuvreux повиши рейтинга на книжата на компанията за офис услуги и кол център до „купуване“ от „задържане“.

Участниците на пазара очакват ЕЦБ да намали лихвите с още 25 базисни пункта в четвъртък, което може да подкрепи пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още