IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява с отслабването на прогнозите за търсенето*

Фючърсите върху сорта Брент са надолу с 2,35 долара, или 3%, до 75,11 долара за барел

09:23 | 15.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава с близо 3% във вторник поради по-слабите прогнози за търсенето и след медийна публикация, според която Израел е склонен да не нанася удари по ирански петролни цели, което намали опасенията от прекъсване на доставките, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 2,35 долара, или 3%, до 75,11 долара за барел, а тези върху американския West Texas Intermediate (WTI) - с 2,26 долара, или 3,1%, до 71,57 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с около 2% в понеделник. До момента през тази седмица цените им са се понижили с близо 4 долара, което почти изтрива общия ръст, натрупан през седемте сесии до миналия петък, когато инвеститорите бяха обезпокоени от рисковете за доставките, докато Израел планираше да отвърне на ракетната атака от страна на Иран.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви пред представители на САЩ, че Израел е готов да нанесе удари по ирански военни цели, а не по ядрени или петролни обекти, съобщи вчера Washington Post.

„Отслабващото търсене доведе до това, че трейдърите оттеглиха „военната премия“ от цените“, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Въпреки това геополитическата ситуация продължава да подкрепя петрола на това ниво. Без нея в уравнението цената щеше да се срине още повече, може би дори под границата от 70 долара за барел“, добави тя.

В понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за ръста на световното търсене на „черно злато“ през 2024 г., като по-голямата част от понижението се дължи на Китай. Сега се предвижда търсенето в Поднебесната империя да нарасне с 580 хил. барела на ден през тази година спрямо предишната оценка за 650 хил.

ОПЕК също така понижи прогнозата си за увеличението на световното търсене за следващата година от 1,74 млн. на 1,64 млн. барела дневно.

Данните на китайските митници показаха, че вносът на „черно злато“ през септември е намалял в сравнение с предходната година, тъй като заводите са ограничили покупките поради слабото търсене на горива на вътрешния пазар и намаляването на експортните маржове.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 9
Алехандро
преди 2 часа
Ще стигне ли 50 долара/барела, както се закани СА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още