IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow добави 200 пункта и за първи път затвори над 43 хил. пункта

S&P 500 достигна нов исторически връх

23:39 | 14.10.24 г.
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Американските борсови индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови рекордно високи стойности в понеделник в очакване на новата порция ключови корпоративни отчети, предаде CNBC.

Широкият пазарен измерител S&P 500 се повиши с 0,77% до 5 859,85 пункта, а индексът на сините чипове Dow нарасна с 201,36 пункта до 43 065,22 пункта. И двата показателя достигнаха исторически върхове и затвориха на рекордни нива, като Dow за първи път приключи сесията над границата от 43 000 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite добави 0,87%, като затвори на ниво от 18 502,69 пункта.

Двигателите на ръста на Dow бяха акциите на McDonald's, UnitedHealth Group и Apple.

Технологичният сектор продължи своя възход и беше най-добре представилият се в S&P. Във вторник предстои да бъдат оповестени корпоративните отчети на Bank of America, Goldman Sachs и Johnson & Johnson, а Morgan Stanley и United Airlines ще представят резултатите си в сряда. Тази седмица трябва да бъдат публикувани също и отчетите на Walgreens Boots Alliance, Netflix и Procter & Gamble.

Начало на текущия сезон на отчетите дадоха JPMorgan Chase и Wells Fargo, които представиха силни резултати за третото тримесечие. Първите признаци за възстановяване на печалбите на банките помогнаха на по-широкия пазар да достигне исторически върхове в края на миналата седмица. В петък S&P 500 за първи път затвори над 5800 пункта, а индексът на сините чипове Dow също достигна исторически връх.

Досега 30 компании от S&P 500 са обявили резултати, които надхвърлят консенсусните прогнози за печалбите средно с около 5% по изчисления на Bank of America. Това е по-добър резултат от 3-те процента ръст на печалбите по това време през миналото тримесечие. Въпреки това от Bernstein смятат, че темпът на нарастване на годишната печалба на акция през това тримесечие все още ще бъде "много по-нисък" от този през последното тримесечие.

Въпреки че пазарът бележи нови рекорди, инвеститорите остават нащрек на фона на оспорваните президентски избори в САЩ след три седмици, неочаквано растящата доходност по държавните ценни книжа, несигурността относно темпа на облекчаване на паричната политика на Федералния резерв и ескалиращите геополитически рискове в Близкия изток.

"Не би било изненадващо - особено през последните три-четири седмици преди изборите - да се върне известна волатилност", коментира Рос Мейфийлд, инвестиционен стратег на Baird. "Във времеви хоризонт от три или шест месеца ние все още сме доста оптимистично настроени само по отношение на идеята за по-ниски лихвени проценти по правилната причина, меко приземяване на икономиката и ръст на печалбите."

Индексът S&P 500 е нараснал с почти 23% през тази година, без да се включват реинвестираните дивиденти. Бичият пазар наскоро навърши две години, а бенчмаркът се е повишил общо с около 63% от достигането на най-ниската си стойност през октомври 2022 г.

Доходността по американските държавни ценни книжа също се повиши напоследък, като тази по 10-годишните облигации достигна 4,1% миналата седмица. Пазарът на облигации остана затворен в понеделник за Деня на Колумб.

Цената на златото се понижи в понеделник. Спот цената спадна с 0,2% до 2650 долара за тройунция, след като в началото на сесията достигна най-високата си стойност от повече от седмица. Фючърсите върху златото в САЩ се понижиха с 0,3% до 2667,50 долара.

Фючърсите на суровия петрол в САЩ поевтиняха с над 2% в понеделник, след като ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето през 2024 г. за трети пореден път. Организацията вече очаква търсенето да нарасне с 1,9 млн. барела дневно през 2024 г., което е спад спрямо 2 млн. в предишната прогноза, и с 1,6 млн. барела през 2025 г. в сравнение с 1,7 млн. барела по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още