IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси се повишиха, увлечени от новия рекорд на S&P 500

Акциите на технологичните компании поскъпнаха с 1,7%, а тези от туристическия сектор загубиха 0,8%

20:40 | 14.10.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха с повишения на индексите в понеделник, възприемайки положителната динамика в САЩ в очакване на натоварената седмица на отчетите.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 0,5% след смесено начало и след силния старт на американската борсова сесия, която подкрепи капиталовите пазари на континента.

Акциите на технологичните компании поскъпнаха с 1,7%, докато книжата на компаниите от туристическия сектор загубиха 0,8%.

Британският индекс FTSE се покачи с 0,5%, германският DAX – с 0,7%, а френският CAC – с 0,3 на сто.

Основните индекси в региона затвориха с повишения в петък след данните за икономическия растеж в Обединеното кралство и в очакване на представянето на китайските стимули през уикенда. На брифинг в събота министърът на финансите на Китай Лан Фоан намекна за още емисии на дълг на фона на усилията за подкрепа на икономиката, като заяви, че правителството разполага с "доста голямо" пространство за увеличаване на дефицита.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха предимно повишения в понеделник, като китайският индекс CSI 300 завърши с ръст от 1,9% след нестабилна сесия. В САЩ S&P 500 достигна нов връх в понеделник, докато инвеститорите очакват следващата порция ключови корпоративни отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още