IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява след опасения, че слабата икономика на Китай ще ограничи търсенето*

Мрачните настроения в Поднебесната империя надделяха над опасенията от продължаващото напрежение в Близкия изток

09:30 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, тъй като липсата на повече яснота за новите финансови стимули в Китай породи опасения относно търсенето на горива в най-големия вносител на „черно злато“ в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 86 цента, или 1,1%, до 78,18 долара за барел, а тези върху американския West Texas Intermediate (WTI) - с 83 цента, или 1,2%, до 74,73 долара за барел.

И двата бенчмарка се отдръпнаха от печалбите си от миналата седмица, като в първия ден от тази седмица поевтиняха с повече от 1 долар за барел, преди да възстановят част от позициите си. Брентът поскъпна с 99 цента през миналата седмица, а WTI - с 1,18 долара.

Мрачните настроения в Поднебесната империя надделяха над опасенията на пазара относно продължаващото напрежение в Близкия изток. Според официални данни, публикувани в събота, дефлационният натиск в Китай се е задълбочил през септември. Пресконференцията на управляващите в същия ден пък накара инвеститорите да гадаят за цялостния размер на пакета от стимули за съживяване на втората по големина икономика в света.

„Индексът на потребителските цени в азиатската държава показва устойчива дефлационна тенденция и по-слабо вътрешно потребление въпреки обявяването на най-агресивните парични стимули от страна на властите през септември“, заяви Приянка Сачдева, анализатор във Phillip Nova.

По данни на Националното статистическо бюро на Китай индексът на потребителските цени не оправдава очакванията, а индексът на цените на производител е спаднал с най-бързия темп от шест месеца насам - с 2,8% на годишна база.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още