IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансови отчети, икономически данни: Какво ще движи пазарите през седмицата

Очаква се Европейската централна банка да намали лихвите с още четвърт пункт тази седмица

07:00 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовите отчети на големите банки и данните за продажбите на дребно в САЩ ще са на фокус през седмицата, за да дадат индикации за силата на икономиката и какво може да означава това за лихвените проценти на Федералния резерв.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да намали лихвите с още четвърт пункт тази седмица. В Китай ще бъдат публикувани данните за растежа през третото тримесечие на 2024 г., пише Investing.com.

Междувременно изглежда, че цените на петрола ще останат нестабилни заради повишеното напрежение в Близкия изток.

Ето какво ще движи пазарите през седмицата.

Печалби за третото тримесечие

Сезонът на отчетите започна в петък миналата седмица, като акциите на JPMorgan и Wells Fargo поскъпнаха заради по-добрите от очакваното резултати.

Тази седмица ще бъдат публикувани финансовите отчети на още няколко големи банки, сред които Bank of America и Citigroup. Netflix ще обяви отчета си в четвъртък след края на борсовата сесия. За инвеститорите е интересно дали стрийминг услугата привлича повече клиенти или губи клиенти и с каква скорост, тъй като това е прозрение за здравето на потребителските разходи.

Компаниите ще трябва да надхвърлят очакванията за ръста на печалбите в своите тримесечни отчети, за да подкрепят оценката на фондовия пазар, която е доста над историческата средна стойност.

Резултатите за периода трябва да потвърдят, че ръстът на печалбите на големите компании остава стабилен, казват анализатори от UBS. „Сега, когато Фед започна своя цикъл на намаляване на лихвените проценти, икономиката трябва да получи допълнителен тласък от по-ниските лихви по дълговете по кредитни карти и бизнес заеми“, добавят от UBS.

Икономически данни от САЩ

Статистиката за продажбите на дребно в САЩ ще бъде огласена в четвъртък. Инвеститорите се надяват данните да предложат допълнителна представа за икономиката, която се оказа много по-устойчива, отколкото мнозина очакваха.

По-силните данни за пазара на труда в страната подтикнаха инвеститорите да преоценят залозите за това колко дълбоко ще трябва Фед да намали лихвите през следващите месеци. Един по-стабилен прочит на статистиката за продажбите на дребно може допълнително да засили тази тенденция.

Инвеститорите също така ще следят изказванията на няколко представители на Фед – Кристофър Уолър, Нийл Кашкари и Мери Дейли.

Лихвеното решение на ЕЦБ

ЕЦБ се очаква да намали основния лихвен процент с още четвърт пункт на заседанието на институцията в четвъртък. Признаците за забавяне на растежа и отслабването на ценовия натиск увеличават необходимостта от по-бързи намаления на лихвите в подкрепа на икономиката на блока.

Анализатори от Deutsche Bank очакват „значително“ намаление на лихвите, като ЕЦБ ще продължи да следва подхода към лихвите, който се основава на данни.

Икономиката на Китай

Данните за БВП на Китай за третото тримесечие, които трябва да бъдат публикувани в петък, ще бъдат връхната точка на натоварената седмица от гледна точка на публикуването на икономическа статистика.

Политиците в Китай са уверени, че страната ще постигне целта за 5% икономически растеж тази година въпреки слабото второ тримесечие и очакванията за не особено голямо подобрение през третото тримесечие.

Инвеститорите може да пренебрегнат песимизма предвид неотдавнашното обявяване на агресивни мерки за стимулиране от Пекин, които повишиха акциите на континента до нови върхове. Въпреки че част от първоначалния ентусиазъм намаля, допълнителни подробности относно фискалната подкрепа биха могли да подхранят ново рали на пазара.

Китай ще публикува и данни за търговията, цените на жилищата и продажбите на дребно, което ще подскаже още малко за предизвикателствата пред икономиката в края на годината.

Цените на петрола

Цените на петрола се понижиха в сесията в петък, но се увеличават за втора поредна седмица заради риска от прекъсвания на доставките в региона на Близкия изток и въздействието на урагана „Милтън“ върху търсенето на гориво в американския щат Флорида.

Пазарите очакват какъв ще бъде отговорът на Израел на масивната ракетна атака от Иран, осъществена на 1 октомври. Американски политици смятат, че може да се стигне до удари по енергийни съоръжения на Иран.

Флорида е третият по големина потребител на бензин в САЩ, но в щата няма рафинерии, което го прави зависим от вноса по вода. Щатът започва да се възстановява, след като беше ударен от втори голям ураган в рамките на две седмици. Разрушенията се очаква да намалят потреблението на гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още