IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow се покачи с 400 пункта до нов рекорд, S&P 500 за първи път затвори над 5800 пункта

Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,3% и остана на по-малко от 2% под историческия си връх

23:51 | 11.10.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови върхове в петък и завършиха седмицата с повишения, след като два банкови гиганта дадоха обещаващ старт на сезона на отчетите за третото тримесечие, пише CNBC.

S&P 500 нарасна с 0,6% и завърши на ниво 5815,03 пункта, а индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 409,74 пункта, или почти 1%, и завърши на ниво 42 863,86 пункта. Технологичният Nasdaq Composite добави 0,3% и завърши на ниво от 18 342,94 пункта – на по-малко от 2% под историческия си връх.

"Това, което виждаме - и мисля, че го виждате доста силно днес, в добрия смисъл на думата - е разширяване на пазара", коменира Крейг Стърлинг, ръководител на отдела за проучване на акции в САЩ в Amundi US.

Основните индекси записаха пета поредна седмица на ръст. S&P и Nasdaq се повишиха с по 1,1%, а Dow отбеляза ръст от 1,2%.

Силното начало на сезона на отчетите за третото тримесечие даде тласък на акциите. Книжата на американската банка JPMorgan Chase поскъпнаха с 4,4%, след като нейният отчет надхвърли очакванията за печалбата и приходите, а тези на Wells Fargo увеличиха цената си с 5,6% заради по-висока от очакваната печалба. Инвеститорите не обърнаха внимание на разочароващите приходи и на 11-процентния спад на нетния лихвен доход.

"Нетният лихвен доход беше основният показател за това дали една банка се справя добре, или не", коментира Ким Форест, главен инвестиционен директор в Bokeh Capital Partners. "Инвеститорите разбраха, че те ще печелят пари и в добри, и в лоши времена".

Уолстрийт обикновено разглежда банковия сектор като барометър за състоянието на икономиката, който задава тон за останалата част от сезона на отчетите. Въпреки това Форест отбелязва, че в отчетите липсва видимост за бъдещите насоки, които често оказват влияние върху движението на акциите след представянето на резултатите.

Акциите бяха подкрепени и от данните, които намалиха опасенията, че инфлацията не се охлажда достатъчно бързо. Те включват по-хладни от очакваното данни за индекса на производствените цени през септември, след като индексът на потребителските цени се повиши малко повече от прогнозите. Това сигнализира, че Федералният резерв всъщност може да постигне сценарий на т. нар. "меко приземяване" и да постигне инфлационната си цел си от 2%, което според икономистите на Goldman Sachs предстоящите данни за инфлацията през септември вече могат да покажат.

"Като цяло тези числа стават все по-малко влиятелни, тъй като инфлацията се забавя", казва Дейвид Ръсел, глобален ръководител на пазарната стратегия в TradeStation. "Фед все още може да е напът да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта на следващите две срещи."

Търговията с фючърси върху федералните фондове предполага приблизително 86% вероятност Федералният резерв да понижи лихвените проценти с четвърт пункт през ноември, според инструмента CME FedWatch. Централните банкери ще следят отблизо допълнителните данни, които ще определят курса им по отношение на лихвите.

Междувременно акциите акциите на Tesla поевтиняха с 8,8% заради неубедителното събитие за представяне на роботакситата на компанията.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с по-малко от един базисен пункт в петък до 4,088%, след като приключи миналата седмица на ниво от 3,97%. Доходността по 2-годишните ДЦК се понижи с около 5 базисни пункта до 3,949%.

Спот цената на златото нарасна с 1% до 2656,09 долара за тройунция, което е ръст за втора поредна сесия, а фючърсите върху златото в САЩ поскъпнаха с 1,3% до 2674,40 долара.

Американският суров петрол записа втори пореден седмичен ръст, докато Израел се подготвя да предприеме ответни мерки срещу Иран. Американският бенчмарк и европейският сорт Брент поскъпнаха с по над 1% тази седмица. Цените на "черното злато" нараснаха с повече от 10%, откакто Иран удари Израел с балистични ракети миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още