IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се понижава в петък, но върви към седмично повишение*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват до 79,11 долара за барел

09:09 | 11.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява в петък след поскъпването предходния ден, но цената му е напът да отбележи повишение за втора поредна седмица, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 29 цента, или 0,4%, до 79,11 долара за барел, а тези върху американския West Texas Intermediate (WTI) - с 21 цента, или 0,3%, до 75,64 долара за барел.

За седмицата цените и на двата бенчмарка се насочват към ръст от 1-2%.

„Цените на петрола продължават да разширяват похода си през седмицата, като геополитическите рискове подхранват възстановяването“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG. Той обаче посочи, че резервите по отношение на високите запаси от суров петрол и евентуалното по-постепенно облекчаване на лихвения процент от страна на Федералния резерв на САЩ са ограничили ценовите ръстове напоследък.

В Съединените щати ураганът „Милтън“ навлезе в Атлантическия океан в четвъртък, след като по-рано връхлетя Флорида. Стихията отне живота на най-малко 10 души и остави милиони без ток. Разрушенията може да намалят търсенето на горива в някои райони на най-големия производител и потребител на „черно злато“ в света.

„Инвеститорите оценяват как щетите от урагана могат да повлияят на икономиката на САЩ и на търсенето на горива“, заяви Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

Бенчмарковете на суровия петрол поскъпнаха този месец, след като на 1 октомври Иран изстреля над 180 ракети срещу Израел, което повиши перспективата за ответни мерки срещу ирански петролни съоръжения. Израел все още не е отговорил на атаката. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обаче заяви, че всеки удар срещу Иран ще бъде „смъртоносен, прецизен и изненадващ“.

Иран подкрепя няколко групировки, които се борят срещу Израел, включително „Хизбула“ в Ливан, „Хамас“ в Газа и хутите в Йемен.

В Ливан при израелски удари по централната част на Бейрут в четвъртък загинаха 22 души, а най-малко 117 бяха ранени, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Източници от местните служби за сигурност съобщиха, че поне един високопоставен представител на „Хизбула“ също е бил мишена на атаките.

Междувременно държавите от Персийския залив лобират пред Вашингтон да попречи на Израел да атакува петролните обекти на Иран, тъй като се опасяват, че ако конфликтът ескалира, техните собствени петролни съоръжения могат да бъдат обстрелвани от Техеран.

Що се отнася до предлагането, в четвъртък Националната петролна корпорация (НПК) на Либия съобщи, че е възстановила производството близо до нивата отпреди кризата с централната банка на страната, достигайки 1,22 млн. барела на ден.

*Данните са актуални към 8:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още