IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow и S&P 500 отстъпиха от рекордите си след новите данни за икономиката на САЩ

Технологичният измерител Nasdaq Composite изостана с 0,3 на сто

23:17 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на Wall Street отбелязаха понижения в четвъртък, като бенчмарковете S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отстъпиха от рекордни стойности след новите слабите икономически данни от САЩ, предаде CNBC.

Широкият пазарен показател загуби 0,4%, докато индексът на сините чипове Dow спадна със 179 пункта, или 0,4%. Технологичният измерител Nasdaq Composite изостана с 0,3 на сто.

Цените на потребителските стоки в САЩ са се увеличили повече от очакваното през септември. Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2% миналия месец, след сходен ръст през август, съобщи Бюрото по трудова статистика към американското министерство на труда в четвъртък.

В 12-те месеца до септември индексът на потребителските цени (CPI) е отбелязал ръст от 2,4%. Това е най-малкото увеличение на годишна база от февруари 2021 г. и следва ръста с 2,5% през август.

Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще отбележи ръст от 0,1% на месечна база и от 2,3% на годишна. Годишното ускоряване на инфлацията се забави спрямо връхната точка от 9,1% през юни 2022 г.

Данните бяха публикувани в момент, в който се засилват опасенията, че Федералният резерв може да забави темпа на бъдещите съкращения на лихвените проценти.

Днес стана ясно и че през миналата седмица молбите за помощи при безработица в САЩ са нараснали до най-високото си ниво от повече от година насам.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 33 000 до 258 000 през седмицата, приключила на 5 октомври, което е най-високото ниво от август 2023 г. Тази цифра надхвърли всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Продължаващите молби, които са показател за броя на хората, получаващи обезщетения след първата седмица на безработица, са се увеличили до 1,86 млн. през предходната седмица, според данни на ресорното министерство.

„Ясно е, че днешният ден се определя най-вече от доклада за индекса на потребителските цени“, заяви Люк О'Нийл, портфолио мениджър в CooksonPeirce. „Покрай това хората разпродават акции на компании с малка и средна капитализация, които са малко по-чувствителни към лихвените проценти“, посочи той.

Председателят на Фед в Атланта Рафаел Бостик заяви пред Wall Street Journal, че няма нищо против паричната политика на централната банка да остане без промяна на заседанието през ноември. Досега пазарните участници виждаха голяма вероятност за още едно понижение на разходите по заемите следващия месец.

О'Нийл разглежда публикуваните в четвъртък данни като допълнителна подкрепа за намаление с 25 базисни пункта през ноември, а не с 50, както се случи на срещата на Фед през септември.

На този фон акциите на Universal Insurance поскъпнаха с 10%, след като ураганът „Милтън“ премина през Флорида. Тези на Pfizer поевтиняха с 2%, след като Starboard Value обвини производителя на лекарства, че заплашва със съдебен процес двама бивши ръководители.

Акциите на Advanced Micro Devices поевтиняха с 1,5%, след като компанията пусна на пазара конкурентен на Nvidia чип с изкуствен интелект.

В края на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 4,071%, а тази по 30-годишните - до 4,366%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,07% до 102,86 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпна с 3,71% до 79,44 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 3,69% до 75,93 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,8 на сто и се търгуваше на цена от 2647 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още