IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари затвориха на червено след данните за инфлацията в САЩ

Акциите на британския производител на лекарства GSK поскъпнаха с 3,2%

19:15 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари отбелязаха предимно понижения в четвъртък, докато инвеститорите оценяваха новите данни за инфлацията в САЩ, предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,18% по-ниско, като повечето сектори и основните борси бяха на червено.

Акциите на застрахователните компании добавиха 1,06%, тъй като опустошителният ураган „Милтън“, който удари Флорида, посочи по-добри перспективи за сектора. Междувременно акциите на технологичните компании са надолу с 1%, обръщайки положителната инерция от началото на седмицата.

Акциите на британския производител на лекарства GSK поскъпнаха с 3,2%, след като компанията сключи сделка за заплащане на до 2,2 млрд. долара за разрешаване на съдебен иск в САЩ за нейното лекарство за киселини Zantac.

Индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 0,2% миналия месец, след сходен ръст през август, съобщи Бюрото по трудова статистика към американското министерство на труда в четвъртък. В 12-те месеца до септември индексът на потребителските цени (CPI) е отбелязал ръст от 2,4%. Това е най-малкото увеличение на годишна база от февруари 2021 г. и следва ръста с 2,5% през август.

Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха, че CPI ще отбележи ръст от 0,1% на месечна база и от 2,3% на годишна. Годишното ускоряване на инфлацията се забави спрямо връхната точка от 9,1% през юни 2022 г.

Данните бяха публикувани в момент, в който се засилват опасенията, че Федералният резерв може да забави темпа на бъдещите съкращения на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още