IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Berkshire Hathaway набра 1,9 млрд. долара от продажба на самурайски облигации

Емисиите от облигации в йени са сигнал за задълбочаващата се връзка на Уорън Бъфет с японските капиталови пазари

08:37 | 10.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway набра 281,8 млрд. йени (1,9 млрд. долара) чрез емитиране на седем транша деноминирани в йени облигации, което е най-голямата  ѝ продажба в японска валута от пет години насам, сочат видени от Ройтерс данни.

Емисиите от облигации в йени, наричани още самурайски облигации, са сигнал за задълбочаващата се връзка на Бъфет с японските капиталови пазари, след като през последните четири години конгломератът му купи акции във водещите пет търговски къщи в страната.

Американската инвестиционна компания емитира облигации със срокове от 3, 5, 7, 10, 20, 28 и 30 години, сочат данните.

Траншът от 3-годишни облигации е бил най-големият с набрани 155,4 млрд. йени. 5-годишните облигации са набрали 58 млрд. йени.

По време на сделката са били добавени по-дългосрочни облигации, а предложен транш от 15-годишни облигации е бил отменен, сочат съобщения на финансови съветници по сделката.

Крайните цени за всеки от траншовете са били определени в по-ниския до среден диапазон на ревизираните указания за цените, дадени на инвеститорите, сочат данните.

Сделката е най-голямата емисия от деноминирани в йени облигации за Berkshire Hathaway от 2019 г., когато компанията за първи път емитира облигации в йени.

Berkshire Hathaway съобщи в уведомление до Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, че набраните средства ще бъдат използвани за общи корпоративни цели. Тя не разкри размера на сделката в документа.

Компанията съобщи за първи път, че ще купи дялове в японски търговски къщи през 2020 г. с намерението да ги държи дългосрочно и да увеличи собствеността си до 9,9%. Оттогава тя увеличи дела си във водещите пет търговски къщи в Япония до около 9% във всяка, стана ясно от годишния ѝ доклад от 24 февруари.

Berkshire Hathaway продаде облигации на стойност 263,3 млрд. йени през април.

„Продажбите от Berkshire на деноминирани в йени облигации тази година са най-големите за една година, откакто тя започна да продава облигации в йени и това показва техните очаквания за ръст на японските фондови пазари“, коментира Такехико Масузава, ръководител на търговията с ценни книжа в компанията Phillip Securities Japan.

„Пазарът очаква да разбере кои акции ще бъдат следващата им цел. Инвеститорите смятат, че акциите, носещи стойност, които дават по-високи дивиденти, като банки и застрахователни компании, ще бъдат най-вероятните цели“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още