IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Протоколите на Фед осигуриха възходящ тласък за щатските индекси

Трейдърите останаха фокусирани върху геополитическите рискове

23:30 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси записаха втора поредна сесия на растеж, като S&P 500 напредна до ново рекордно високо ниво, въпреки че настроенията сред инвеститорите остават разколебани заради геополитическите сътресения, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 1,03% до 42 512 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,71% до 5792,04 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,60% до 18 291,62 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха протоколите от последното заседание на Федералния резерв през септември, на което централните банкери не са били единодушни относно размер на лихвените понижения. Прогнозите, публикувани след срещата, показват различни мнения за това с какъв размер Фед трябва да намали лихвените проценти до края на годината. Седем представители на регулатора изразяват предпочитание към облекчаване в размер на 75 базисни пункта през 2024 г., докато двама залагат само на 50 базисни пункта. Десет участници в заседанието посочват намаления с един процент или повече.

Икономиката на САЩ остава устойчива дори в лицето на това, което централните банкери смятат за „ограничително“, въпреки че в протокола се казва, че има „различни възгледи относно степента на рестриктивност“.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 9 октомври. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 9 октомври.

Трейдърите обърнаха внимание и на предупреждението на компанията Lloyd's of London, която посочва, че глобалната икономика може да претърпи загуби в размер на 14,5 трлн. долара за период от пет години от хипотетичен геополитически конфликт, който ще засегне веригите за доставка.

Въздействието върху икономиката ще е резултат от сериозни щети за инфраструктурата в конфликтния регион и възможността за нарушаване на маршрути за корабоплаване, отбеляза Lloyd's в комюнике.

Междувременно акциите на Microsoft, Apple и Amazon поскъпнаха съответно с 0,66%, 1,67 на сто и 1,34%. Цената на книжата на Alphabet и Meta се понижи съответно с 1,59% и 0,4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 4,073% и 4,342 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,37% до 102,93 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,7 на сто до 76,64 долара за тройунция, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 0,39% до 73,28 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,3% до 2626,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още