IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се насочва към най-дългата си печеливша серия от 2022 г. насам

Индексът Bloomberg Dollar Spot Index се повиши за осми пореден ден в сряда

21:00 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доларът е напът да отбележи най-дългия си период на ръст от над две години насам, тъй като икономическата устойчивост на САЩ кара инвеститорите да преосмислят залозите си за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Индексът Bloomberg Dollar Spot Index се повиши за осми пореден ден в сряда, насочвайки се към най-продължителната си печеливша серия от април 2022 г. насам. За този период той е нараснал с почти 2%.

Доларът поскъпва, докато трейдърите се отвръщат от залозите за още едно понижение на разходите по заемите с половин пункт след изненадващо силния доклад за заетостта в САЩ от миналата седмица. Те многократно бяха принудени да преразгледат перспективите за паричната политика на САЩ през тази година, тъй като данните сочат силна икономика дори при забавяне на инфлацията.

В сряда доларът напредна спрямо повечето валути на страните от Г-10, като новозеландският долар се понижи, след като централната банка на страната намали лихвените проценти с половин процентен пункт, ускорявайки темпото на облекчаване.

Към 15:00 ч. българско време доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, е на ниво от 102,7 пункта.

Инвеститорите очакват протокола от последното заседание на Федералния резерв, който ще бъде публикуван по-късно през деня, както и данните за инфлацията в четвъртък. Предвижда се потребителските цени в САЩ да са нараснали с 2,3% през септември на годишна база и в сравнение с отчетените 2,5% през предходния месец.

В момента пазарните участници предвиждат намаляване на лихвените проценти на Фед с около 48 базисни пункта до края на годината, което е спад спрямо близо 70 базисни пункта в началото на месеца. На намалението с четвърт пункт през ноември, което доскоро се считаше за сигурно, сега се дава шанс от около 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още