IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съветът на ЕС прие законодателството за облекчаване на борсовите листвания

Компаниите няма да имат задължение незабавно да разкриват междинни стъпки, разширяват се изключенията за публикуване на проспекти и се намалява обемът на проспектите

13:35 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел законодателния пакет за подобряване на привлекателността на публичните капиталови пазари в блока за компаниите и улесняване на листванията.

„Приемането на законодателството за листванията ще опрости регулаторния пейзаж. Ще създадем повече възможности за бизнеса да расте и да има достъп до капитал, като същевременно гарантираме защитата на инвеститорите и интегритета на пазара. Убеден съм, че това ще има траен положителен ефект върху европейските икономики“, коментира Михали Варга, министър на финансите на Унгария, ротационният председател на Съвета на ЕС, цитиран от пресслужбата на институцията.

Мерките имат за цел да рационализират правилата, приложими за компании, преминаващи през процес на листване, или компании, които вече са листнати на публичните пазари в ЕС, посочват от Съвета. Целта е да се опрости процесът, като се облекчат административната тежест и разходите, добавя се в съобщението.

По-лесният достъп до публичните пазари ще позволи на компаниите, особено на малките и средни предприятия, да диверсифицират по-добре източниците на финансиране, казват още от Съвета.

Законодателството премахва задължението за незабавно разкриване на междинни стъпки, които се квалифицират като вътрешна информация. Само последното събитие или обстоятелство в един продължителен процес трябва да бъде разкрито възможно най-скоро при настъпването му, предвиждат текстовете като мярка за намаляване на административната тежест.

С текстовете се разширяват и изключенията за публикуване на проспекти при листване на акции, намалява се броят на страниците в проспекта, който се отнася до акции, намалява се и минималният период на предлагане при IPO от шест на три работни дни, облекчават се правилата за инвестиционни проучвания, наложени понастоящем съгласно MiFID II по отношение на малките и средни предприятия.

Инвестиционните посредници, провеждащи такива спонсорирани от емитента проучвания, ще бъдат задължени да спазват кодекс за поведение, издаден от национален компетентен орган или ESMA, който ще включва минимални изисквания за независимост на дружествата, провеждащи и разпространяващи изследването.

Европейската комисия ще създаде неизчерпателен списък на крайните събития в продължителни процеси, като за всяко крайно събитие се посочва кога се счита, че е настъпило и трябва да бъде оповестено.

Актът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след това. Държавите членки ще разполагат с 18 месеца, за да приведат законодателството си в съответствие.

Заедно с него Съветът е одобрил и нова директива за акциите с право на множество гласове

Основно безпокойство на основателите на малки и средни предприятия, които обмислят листване на пазар за растеж, е загубата на контрол при навлизането на нови акционери. Директивата относно структурите с множество гласове има за цел да отговори на това безпокойство с предложение да се даде възможност на акционерите учредители да поддържат контрол върху своята компания, като имат повече права на глас на акция в сравнение с други инвеститори.

Структурите на дялове с множество гласове понастоящем се разглеждат на национално ниво. В някои държави членки на ЕС те са позволени, в други са забранени.

Директивата също така поставя изискване към дружествата, които се възползват от структури с множество гласове, да оповестяват публично определена информация, свързана с тяхната капиталова структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още