IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо намаляването на лихвите на Фед не спря ръста на доходността по облигациите на САЩ?

Контекстът е по-важен от заглавията в медиите и влияе повече върху тенденциите на пазарите

21:07 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 18 септември 2024 г. медиите загърмяха, че Федералният резерв на САЩ е намалил основния лихвен процент с 50 базисни пункта. На пръв поглед човек би си помислил, че търговец с кристална топка няколко дни преди действията на Федералния резерв ще купи облигации и ще се облажи с парите, които вижда, че ще направи. В този случай кристалната топка щеше да го излъже, пише Investing.com.

Доходността по облигациите се повиши след намаляването на лихвените проценти. Ако се поровим в медиите, ще намерим и основания за разпродажбата, защото всичко се свежда до контекста.

На 18 септември доходността по 10-годишните американски облигации се повиши леко и затвори на ниво от 3,69%. Пет дни по-късно доходността се повиши още малко, до 3,81%.

Търговците, заложили на просветление от кристалната топка, че лихвите по облигациите ще спаднат, загубиха, защото контекстът на събитията е по-важен. В търговията контекстът описва пазарните условия и последните тенденции. В краткосрочен план може да се извлече отличен контекст от техническия анализ.

В дните преди намаляването на лихвите на Фед шансовете за понижение с 50 базисни пункта се увеличиха значително. Критичният контекст обаче е спадът от 1% на доходността по 10-годишните облигации от април, и, което е също толкова важно, цените на облигациите бяха изключително свръхкупени на техническа основа.

Investing не пропусна този потенциал за меча реакция на това, което трябваше да е положителна новина от Фед. Само ден преди лихвеното решение медията писа, че „настоящите условия на свръхкупуване и „изобилието“ в търговията с облигации през последните няколко месеца са малко пресилени“. „Дори ако Фед намали лихвените проценти, както се очаква, това може да е настройка за „купувайте слуховете, продавайте новините“ при облигациите, а условията за свръхкупуване да се задържат по-дълго“, добавя медията.

Насим Талеб казва, че, ако дадем на инвеститор новините от следващия ден 24 часа предварително, той ще фалира след по-малко от година. Медията е направила такъв експеримент сред 118 млади финансови професионалисти и потвърждава тезата на Талеб, защото участниците в експеримента са направили сделки на базата на заглавия, които не са се отразили на пазарите.

Да прецениш размера на сделката е ключово. Размерите на търговията трябва да са минимални или изобщо не трябва да се извършват сделки, когато търговецът не е уверен, че предположението му е правилно.

Опитът също има значение, а да получиш новините преди всички няма абсолютно никакво значение. Подобен експеримент с по-опитни инвеститори – те са били изключително селективни и въобще не са залагали на около една трета от заглавията. Най-големите им залози са направени в дните, в които те са се чувствали уверени във въздействието на новините върху цените на акциите или облигациите.

Предположенията са глупава задача, когато става въпрос за инвестиране. Инвестирането в контекст и адекватното оразмеряване на сделките въз основа на увереността е жизненоважно.

Техническият анализ може да осигури значителен контекст за последните тенденции, силата на споменатите тенденции и как инерцията може да се промени. Освен това, анализът на обема и търговията може да ни помогне да намерим пазарни точки и ценови нива, при които е по-вероятно инвеститорите да купуват или продават.

Макроикономическият анализ и оценката на ликвидната ситуация на пазара също са от съществено значение, за да подпомогнат контекста. По същия начин, като се има предвид значението на действителната и възприеманата ликвидност, добрата оценка на сегашния начин на мислене на Фед и текущата и вероятна позиция относно паричната политика е от решаващо значение.

Кристалната топка би била отлично допълнение към арсенала за анализ на пазара. Задълбочените познания за пазарни, икономически, политически условия и други събития вероятно биха повлияли положително на представянето на инвеститорите. Въздействието обаче ще бъде в дългосрочен план, а не във възвращаемостта непосредствено след предвидените събития. Търговията на краткосрочна основа без контекст може да бъде опасна за богатството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още