IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неясните насоки на властите за новите стимули ограничиха ръстовете на китайските пазари

Хонконгският индекс Hang Seng за кратко се срина с над 10%

11:34 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки първоначалния си възход в сесията във вторник китайските пазари по-късно изгубиха инерция, след като на брифинг на Националната комисия за развитие и реформи в страната бяха представени малко подробности за по-нататъшните финансови стимули за подобряване на икономическия пейзаж в страната, предаде CNBC.

Макар че индексът CSI 300 в Континентален Китай скочи с над 10% в началото на борсовата сесия след празника „Златна седмица“, впоследствие той ограничи ръста си и отчете повишение от 5,93%, завършвайки на ниво от 4256,1 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng за кратко се срина с над 10%, след което леко се възстанови и отбеляза по-малка загуба от 8,2%.

Другите азиатско-тихоокеански пазари отчетоха предимно понижения, като инвеститорите анализираха данните за заплатите и потребителските разходи през август в Япония.

Базовото заплащане на наетите на пълен работен ден се е увеличило с рекордните 2,9% през август в сравнение с предходната година. То се е ускорило и спрямо темпа от 2,6% през юли, съобщи Министерството на труда във вторник. Ръстът на номиналните парични доходи за всички работещи се е забавил до 3%, което е малко над предварителната прогноза на икономистите.

По-малко обнадеждаващ е фактът, че реалните заплати са намалели, след като през последните два месеца се повишаваха.

Отделен доклад на Министерството на вътрешните работи показа, че японските домакинства са намалили разходите си с 1,9% през август спрямо предходната година. Това е индикация, че хората продължават да затягат бюджетите си след повече от две години на ръст на цените.

Домакинствата са съкратили най-вече разходите си за жилища, транспорт и образование, докато тези за храна, облекло и мебели са се увеличили.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 1% след публикуването на данните и затвори на ниво от 38 937,54 пункта, а широкият показател Topix спадна с 1,47% до 2699,15 пункта.

Южнокорейският показател Kospi отписа 0,61 на сто от стойността си и затвори на ниво от 2594,36 пункта, повлечен от акциите на Samsung Electronics, след като компанията публикува по-лоши от очакваното насоки за третото тримесечие. Измерителят на компаниите с малка пазарна капитализация Kosdaq се понижи с 0,35 на сто, като затвори на ниво от 778,24 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори с 0,35% по-ниско на ниво 8176,9 пункта.

В понеделник в САЩ индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 0,94%, а широкият пазарен показател S&P 500 - с 0,96 на сто. Най-голямо понижение отбеляза технологичният измерител Nasdaq Composite - с 1,18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още