IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се понижава с над 1 долар*

Търговците прибраха печалбите си от ралито през предходната сесия

09:05 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава с повече от 1 долар във вторник. Търговците прибраха печалбите си от ралито през предходната сесия, което издигна пазара до най-високото му ниво от повече от месец насам, на фона на опасенията, че Близкият изток може да се окаже на ръба на по-широка война, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 1,17 долара, или 1,5%, до 79,76 долара за барел, а тези върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) - с 1,19 долара, или 1,6%, до 75,95 долара за барел.

И двата контракта поскъпнаха с над 3% в понеделник до най-високите си нива от края на август. Те добавиха към ръста от 8% от миналата седмица - най-голямото седмично повишение от повече от година насам, на фона на опасенията, че ескалиращото напрежение може да наруши доставките на „черно злато“ от Близкия изток.

Конфликтът продължава да се задълбочава, като подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ изстреля ракети по третия по големина град в Израел – Хайфа. На този фон Израел изглежда готов да разшири офанзивата си в Ливан година след нападението на „Хамас“, което предизвика постави началото на войната.

Все пак събитията в Близкия изток няма да допринесат за промяна на перспективите за търсенето на петрол, които продължават да изглеждат мрачни, заяви анализаторът на Phillip Nova Приянка Сачдева. Тя добави, че пазарът очаква данните за инфлацията в САЩ в четвъртък, за да получи представа за състоянието на най-голямата икономика в света.

Въпреки че инвеститорите са загрижени за забавянето на растежа, което намалява търсенето на горива в Китай, Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) на страната съобщи във вторник, че е напълно уверена в постигането на целогодишните си икономически цели.

В САЩ ураганът „Милтън“ прерасна в буря от пета категория по пътя си към Флорида, след като в понеделник принуди поне една нефтена и газова платформа в Мексиканския залив да спре работа.

Инвеститорите ще очакват и последните данни за запасите от суров петрол в САЩ, като според предварителна анкета на Ройтерс се очаква те да са се увеличили с 1,9 млн. барела през седмицата, приключила на 4 октомври.

*Данните са актуални към 8:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още