IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скъпият петрол и държавните щатски облигации потопиха настроенията на Wall Street

Технологичните акции поведоха спадовете в рамките на S&P 500

23:25 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата с понижения на фона на опасенията около поскъпващия петрол и повишената доходност по държавните облигации, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 398,51 пункта, или 0,94%, до 41 954,24 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,96% до 5695,94 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 1,18 на сто от стойността си, смъквайки се до равнище от 17 923,90 пункта.

Доходността по 10-годишните американски ценни книжа се повиши до 4,028 на сто. Това е първият път от август, когато доходността по тези облигации надхвърля границата от 4%.

По-високите цени на петрола също натежаха на настроенията сред инвеститорите, тъй като напрежението в Близкия изток продължава да ескалира. Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха с над 3% до повече от 77 долара за барел.

„Оставихме зад гърба си седмица, която беше спасена от доклада за работните места в петък. Двете неща, които смятам, че инвеститорите наблюдават с най-голямо внимание сега, са доходността по държавните облигации, която отново расте и... цените на енергията, които също пълзят нагоре”, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth.

На фона на това акциите на ExxonMobil и Chevron поскъпнаха съответно с 0,39 на сто и 0,23%. Книжата на ConocoPhillips и EOG прибавиха съответно 0,12% и 0,86% към стойността си.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 7 октомври. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 7 октомври.

Спадовете в S&P 500 поведоха технологичните компании. Цената на акциите на Microsoft, Apple, Alphabet, Meta и Amazon се понижи съответно с 1,63%, 2,33 на сто, 2,55%, 1,91 на сто и 3,17%.

При автомобилите книжата на Tesla поевтиняха с близо 3,7 на сто.

Инвеститорите чакат публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв в сряда (9 октомври) и доклада за потребителските цени, който ще бъде наличен ден по-късно.

На валутните пазари доларовият индекс записа спад от 0,03% до 102,49 пункта.

Пазарите продължават да следят и ситуацията в Близкия изток. Израелската армия съобщи, че е прихванала ракета, изстреляна от Йемен, докато Израел отбелязва една година от атаката на „Хамас“. Засега няма данни за жертви и разрушения. Йеменските бунтовници хути, които подобно на "Хамас" и ливанското шиитско движение "Хизбула" се подкрепят от Иран, многократно са подлагали Израел на ракетни и безпилотни нападения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още