IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето борси в Европа отчетоха положителен седмичен старт

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони

19:35 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха първата сесия от новата седмица с ръстове въпреки засилващите се опасения сред инвеститорите относно състоянието на германската икономика, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,17 на сто до 519,44 пункта.

Германският измерител DAX се понижи с 0,14% до 19 094,36 пункта.

Френският показател CAC записа ръст от 0,46% до 7576,02 пункта.

Британският индекс FTSE отчете повишение от 0,28 на сто до 8303,62 пункта.

Пазарите реагираха на новия доклад за фабричните поръчки в Германия, които се свиват през август. Търсенето е намаляло с 5,8% спрямо юли след два последователни месеца на увеличение. Това е най-големият спад от януари насам и е далеч по-лош резултат от очакванията на всички 17 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg преди това.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 октомври.

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони, който посочи, че еврозоната ще постигне растеж, близък до прогнозата на Европейската комисия за 0,8% през тази година, въпреки геополитическите предизвикателства. „Сблъскваме се с редица трудности в икономическа ситуация, в която имаме умерен растеж“, заяви той. „Ще представим прогнозата си в средата на ноември, но повече или по-малко смятаме, че предишната ни прогноза за растеж от 0,8% няма да е далеч от реалността въпреки трудната ситуация в някои държави“, посочи еврокомисарят.

Отново в Германия, финансовият министър Кристиан Линднер сигнализира, че има още много да се желае относно икономическата траектория на страната, добавяйки, че германската икономика в момента е на изкуствено дишане.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и коментарите на гуверньора на Френската централна банка и Франсоа Вилроа дьо Гало, който заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали лихвените проценти на 17 октомври, тъй като икономическият растеж е слаб и това повишава риска инфлацията да не достигне целевите 2%.

При индивидуалните акции книжата на Italgas поскъпнаха с 0,56%, след като най-големият доставчик на газ в Италия обяви, че очаква двуцифрен ръст на нетната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още