IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският Nikkei поведе ръстовете в Азиатско-Тихоокеанския регион

Акциите на компанията за видеоигри Nintendo поскъпнаха с 4,4%

11:39 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно повишения в понеделник, докато инвеститорите очакват решенията на централните банки в региона през тази седмица, предаде CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 поведе ръстовете, като се повиши с 1,8% благодарение на поскъпването на акциите на ключови финансови и потребителски компании и затвори на ниво 39 332,74 пункта. Mizuho Financial Group и Nikon бяха сред основните печеливши в индекса.

На този фон акциите на компанията за видеоигри Nintendo поскъпнаха с 4,4%, след като бе съобщено, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия обмисля да увеличи дела си в нея.

Информационната агенция Kyodo също така съобщи, че публичният инвестиционен фонд на кралството обмисля да придобие повече акции в японски компании за видеоигри. Понастоящем PIF има дялове в Nintendo, Koei Tecmo Holdings, както и в разработчиците на софтуер за игри като Nexon и Capcom.

Йената поскъпна с 0,15% и се търгуваше на ниво от 148,46 за долар, след като по-рано през сесията достигна най-слабото си ниво от над два месеца. Японската валута беше подложена на натиск, след като новият министър-председател Шигеру Ишиба заяви, че не смята страната за готова за допълнително повишаване на лихвите от страна на централната банка.

Три централни банки ще обявят решенията си за лихвените проценти тази седмица - в Южна Корея, Нова Зеландия и Индия.

Южнокорейският показател Kospi обърна загубите си и нарасна с 1,58% до 2610,38 пункта, докато измерителят на компании с по-малка пазарна капитализация Kosdaq се повиши с 1,56% и завърши на ниво от 781,01 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори с 0,68 по-високо на ниво от 8205,4 пункта. По-рано акциите на литиевите компании, регистрирани в страна, поскъпнаха, след като Rio Tinto изрази интерес към придобиването на американския производител Arcadium.

Акциите на Liontown Resources поскъпнаха с 18,92%, на Mineral Resources - с 4,61%, докато тези на Pilbara Minerals и IGO се търгуваха с около 1,64% и 2,65% повишение. Акциите на Arcadium Lithium, листвани в Австралия, поскъпнаха с над 45%.

Хонконгският индексът Hang Seng напредна с 1,32%, докато пазарите в Континентален Китай останаха затворени заради празника „Златна седмица“ и ще се върнат към търговията във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още