IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се понижава след най-силния седмичен ръст от над година насам*

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 31 цента до 77,74 долара за барел

10:39 | 07.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, след като миналата седмица отбеляза най-големия си седмичен ръст от повече от година насам, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 31 цента, или 0,4%, до 77,74 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 20 цента, или 0,27%, до 74,18 долара за барел.

Брентът поскъпна с над 8% през миналата седмица, което е най-големият седмичен ръст от януари 2023 г., а WTI - с 9,1% на седмична база, което също е най-сериозното увеличение от март 2023 г. Цените бяха стимулирани от очакванията, че Израел може да нанесе удари по иранската петролна инфраструктура на фона на нарастващото напрежение в региона.

Някои инвеститори вероятно са продали фючърси, за да фиксират печалбите си от поскъпването през предходната седмица.

„Техническото прибиране на печалби изглежда е най-логичното обяснение“, смята Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

В неделя Израел бомбардира цели на „Хизбула“ в Ливан и Ивицата Газа преди годишнината от атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, които предизвикаха настоящата война между Израел и подкрепяните от Иран групировки.

Анализаторите на ANZ Research посочват, че въпреки покачването на цените на петрола през миналата седмица, въздействието на конфликта върху предлагането на „черно злато“ ще бъде сравнително малко.

„Считаме, че директна атака срещу петролните съоръжения на Иран е най-малко вероятният отговор сред вариантите на Израел“, смятат те.

„Освен това наблюдаваме намаляване на въздействието на геополитическите събития върху доставките. Това доведе до значително по-малка премия за геополитически риск, прилагана на петролните пазари през последните години“, изтъкват анализаторите.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, сред които Русия и Казахстан - група, известна като ОПЕК+, разполагат с милиони барели свободен капацитет, тъй като през последните години намаляват производството, за да поддържат цените на фона на слабото световно търсене.

Според анализатори групата разполага с достатъчно свободен капацитет, за да компенсира пълната загуба на ирански доставки, ако Израел изведе от строя съоръженията на страната, но ще има сериозни затруднения, ако Иран отвърне на удара по съоръженията на своите съседи от Персийския залив.

На последното си заседание на 2 октомври ОПЕК+ запази политиката си за добив на петрол непроменена, включително плана да започне да увеличава производството от декември.

В съчетание с несигурния темп на икономическо възстановяване в най-големия вносител на суров петрол - Китай, повишаването на производството може лесно да предпази пазара от прекъсвания в доставките и да продължава да ограничава ръста на цените на петрола, заяви Сачдева от Phillip Nova.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още