IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ескалиращото напрежение между Израел и Иран задържа настрани оптимизма от Wall Street

Възходящото движение при петрола доведе до покачване на цените на акциите на американските петролни компании

23:17 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растящото напрежение в Близкия изток тласна нагоре цените на петрола и  засили страховете сред трейдърите на Wall Street, които обърнаха внимание и на новия доклад за безработицата в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 0,44% до 42 011,39 пункта.

Широкият измерител S&P 500 изтри 0,17% от стойността си, смъквайки се до равнище от 5699,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 0,04 на сто до 17 918,48 пункта.

По последни данни на израелската армия новите въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централната на разузнаването на терористичната организация „Хизбула“. Преди това през нощта имаше интензивни бомбардировки, при които загинаха най-малко девет души. Само за последните три дни в Ливан са загинали повече от 40 парамедици и пожарникари, изтъква министърът на здравеопазването на страната.

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши, че Иран ще плати за ракетната атака от вторник, американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил отговор с удар по ирански ядрени съоръжения.

На фона на сътресенията в региона цените на петрола се повишиха значително, като фючърсите върху международния бенчмарк сорт Брент поскъпнаха с 5,36% до 77,86 долара за барел, а цената на американския лек петрол WTI се повиши с 5,49 на сто до 73,95 долара за барел.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 октомври. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 октомври.

Възходящото движение при петрола доведе до покачване на цените на акциите на американските петролни компании. Книжата на ExxonMobil и Chevron поскъпнаха съответно с 0,72% и 0,28 на сто. Цената на акциите на ConocoPhillips се повиши с 1,78%.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новия доклад за безработицата в САЩ, като броят на американците подали нови молби за обезщетения за безработица, се е увеличил незначително през миналата седмица. Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са нараснали с 6000 до сезонно изгладените 225 хил. за седмицата, приключила на 28 септември, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 220 хил. молби за последната седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 3,852% и 4,185 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,3% до 101,98 пункта.

Цената на златото се повиши с 0,4% до 2679,2 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още