IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрежението в Близкия изток продължава да хвърля сянка върху борсите в Европа

Автомобилните акции бяха основните губещи в сесията

19:40 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите продължават да следят с тревога случващото се в Близкия изток, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 отчете спад от 0,93% до 516,29 пункта.

Германският бенчмарк DAX се понижи с 0,78 на сто до 19 015,41 пункта.

Френският показател CAC изтри 1,32% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7477,78 пункта.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,1% до 8282,52 пункта.

По последните данни на израелската армия нови въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централната на разузнаването на терористичната организация „Хизбула“. Преди това през нощта имаше интензивни бомбардировки, при които загинаха най-малко девет души. Само за последните три дни в Ливан са загинали повече от 40 парамедици и пожарникари, изтъква министърът на здравеопазването на страната.

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши, че Иран ще плати за ракетната атака от вторник, американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил отговор с удар по ирански ядрени съоръжения.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 октомври.

Арабските държави от Персийския залив са уверили Иран в своя неутралитет в конфликта с Израел. На форум в Катар те са изразили опасения, че разрастването на конфликта може да застраши петролните съоръжения в Персийския залив.

Пазарите реагираха и на новите данни за цените на производител в Европа. През август спрямо юли цените на промишлените производители са се увеличили с 0,6% в еврозоната и с 0,4% в Европейския съюз (ЕС). През юли те нараснаха с 0,7% във валутния съюз и с 0,8% за европейската общност. На годишна база цените на производител в промишлеността са се свили с 2,3% в еврозоната и с 2,1% в ЕС.

Основните губещи в сесията са акциите на автомобилните производители от региона. Книжата на Stellantis поевтиняха с около 4%, докато тези на Volvo, Porsche и Renault изтриха съответно 3%, 2,48% и 2,05 на сто. Низходящите движения отразяват опасенията в индустрията, че ЕС ще наложи окончателни мита до 45% на вноса на изграждани в Китай електромобили – ход, който може да доведе до ескалация в търговското напрежение с Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още