IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото е напът към най-лошата си губеща серия от пет месеца насам

Досега през седмицата европейската валута поевтиня с повече от 1% спрямо долара

16:09 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Еврото е напът да отбележи най-дългата си губеща серия от април насам, докато инвеститорите залагат на все по-агресивен път за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка, предава Bloomberg.

Единната европейска валута поевтинява за пети ден, отстъпвайки от 14-месечния връх, достигнат през миналата седмица. Оттогава насам трейдърите повишиха шансовете за ново понижение на лихвите от ЕЦБ този месец до около 90%, тъй като забавянето на инфлацията и влошаването на бизнес настроенията в еврозоната подтикват представителите на централната банка да продължат с облекчаването на паричната политика.

Еврото понася удар заради залозите за намаляване на лихвите на ЕЦБ. Изображение: Bloomberg Еврото понася удар заради залозите за намаляване на лихвите на ЕЦБ. Изображение: Bloomberg

Сред притесненията на трейдърите е и въпросът дали ЕЦБ ще се размине с Федералния резерв в намаляването на лихвите. След като силните данни за заетостта в САЩ през тази седмица вече намалиха залозите за ново понижение с половин пункт от страна на Фед, следващото изпитание за еврото ще бъде дали това ще бъде подкрепено от ключовите данни за работните места в САЩ. Очаква се те да бъдат публикувани в петък.

„Комбинацията от това, че Фед не бърза да облекчава лихвите, и силните пазарни очаквания, че ЕЦБ може да намали лихвите по-късно този месец, продължават да оказват влияние върху еврото и долара“, пишат валутните стратези на UniCredit SpA.

Досега през седмицата европейската валута поевтиня с повече от 1% спрямо зелените пари. Към 15:30 ч. българско време тя се търгува на ниво от 1,104 за долар.

Последният път, когато еврото пострада по подобен начин, през април, отново беше заради отлагането на очакванията на трейдърите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още