IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективите за по-широк конфликт в Близкия изток тласкат цената на петрола нагоре*

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 80 цента, или 1,08%, до 74,7 долара за барел

09:51 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в четвъртък, тъй като притесненията за разширяване на конфликта в Близкия изток, което може да наруши доставките от ключовия регион, засенчиха по-силните перспективи за световното предлагане, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 80 цента, или 1,08%, до 74,7 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 85 цента, или 1,21%, до 70,95 долара за барел.

„След първоначалната тревога от геополитическите рискове в Близкия изток видяхме, че на световните пазари се завърна известно спокойствие, но, разбира се, инвеститорите все още следят за евентуалния предстоящ отговор на Израел“, коментира Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

„Въпросът за петрола сега е дали енергийната инфраструктура на Иран ще бъде под прицела на Израел“, добави той.

В четвъртък Израел бомбардира централната част на Бейрут, което отне живота на най-малко шестима души. Това се случи ден след като Иран изстреля повече от 180 балистични ракети по Израел.

„Оттук нататък остава да чакаме да видим какъв ще бъде израелският отговор и подозирам, че това ще стане след приключването на празника Рош Ашана утре“, заяви пазарният анализатор на IG Тони Сикамор.

„Съмнявам се, че Израел ще се насочи към иранската петролна инфраструктура, тъй като подобен ход вероятно ще доведе до повишаване на цените на „черното злато“ към 80 долара. Това ще бъде възприето с неодобрение от съюзниците на Израел, които се борят с инфлацията“, посочи Сикамор.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,9 млн. барела до 417 млн. барела през седмицата, приключила на 27 септември, съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ.

„Нарастването на запасите в САЩ е допълнително доказателство, че пазарът е добре снабден и може да издържи на евентуални смущения“, смятат анализаторите от ANZ.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още