IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street почти не трепнаха с ескалацията на напрежението в Близкия изток

Технологичният измерител Nasdaq Composite и индексът на сините чипове Dow Jones добавиха по 0,2%

23:20 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на Wall Street приключват борсовата сесия с незначителни промени, тъй като пазарното рали се забави на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, предаде CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 добави 0,1%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite и индексът на сините чипове Dow Jones добавиха по 0,2%.

Акциите на Nike поевтиняха с повече от 6%, след като компанията оттегли прогнозата си за годишните приходи, сигнализирайки слаб празничен сезон. Акциите на Tesla са надолу с 3%, след като aмериканският производител на електромобили разочарова пазарите с доставките за третото тримесечие, ударени от силната конкуренция на пазари като Китай и Европа.

Изстрелването на балистични ракети от Иран по Израел намали апетита за риск и ентусиазма на инвеститорите за новия търговски период. Трейдърите се подготвят за още по-голяма несигурност, тъй като Израел започва сухопътна операция в Ливан и напрежението с подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ ескалира.

„Наистина виждаме, че пазарът се задъхва от нарастването на геополитическото напрежение“, коментира Лиза Ериксон, ръководител на Отдела за анализ на публичните пазари в U.S. Bank Wealth Management. „Макар че инвеститорите обикновено не се притесняват твърде много за тези събития, докато няма ясно икономическо въздействие, се забелязва виждаме известна нервност“, смята тя.

По-рано днес стана ясно, че наемането на нови служители в американските компании се е увеличило през септември, прекъсвайки петмесечен период на спад. По данни на изследователския институт ADP в сътрудничество с Лабораторията за цифрова икономика в Станфорд, през миналия месец служителите в частния сектор са се увеличили със 143 000 души след най-слабия ръст през август от март 2023 г. насам. Проучване на Bloomberg сред икономисти предвиждаше увеличение със 125 000 работни места.

Дори и с повишаването обаче, тримесечната средна стойност спада до 119 000, което е едно от най-ниските нива от 2020 г. насам. Други данни също показват, че пазарът на труда се забавя: през последните месеци безработицата в страната постоянно нараства, а отделни показатели за растежа на заетостта се охлаждат. Това накара Федералния резерв да намали лихвените проценти през септември с по-рязка от обичайното стъпка.

На облигационните пазари в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 3,783%, а тази по 30-годишните - до 4,13%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши до 101,61 пункта.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха до 74,69 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу до 70,94 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,39 на сто до 2679,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още