IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК не постигна цена на петрола от 100 долара за барел, ще избегне ли 50 долара?

Всичко е възможно да се случи на петролните пазари, смята анализаторът Хавиер Блас

17:34 | 02.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК вече не се надява, че скоро ще получи цена на петрола от 100 долара на барел и доказателство за това е намерението да започне поетапно да повишава добивите, пише колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас. Според него следващия крайъгълен камък за индустрията е 50 долара.

"Не прогнозирам, че такова ниско ниво ще се случи, нито предупреждавам, че е по-вероятно да се случи, отколкото пазара смята", посочва анализаторът и допълва, че за петролния пазар всякакви опции са възможни, но всичко зависи от Близкия изток и геополитическите рискове. Преди дни всъщност и ОПЕК си даде още малко време, за да прецени какво се случва и отложи решението си за премахването на ограниченията от октомври. Това не се отрази значително на търговията.

Пазарите изглеждат преситени и при това положение движението на цените по-скоро клонят към нивото от 50 долара, а не към 100 долара за барел, отбелязва Блас.

През последните три години страните от ОПЕК и партньорът им Русия действат по стратегия, наречена от Блас "Саудитска Арабия на първо място". С действията си, включително намаляване на добивите при 90 долара за барел, организацията показа, че се стреми към трицифрена цена на петрола (която отговаряше най-вече на нуждите на Саудитска Арабия), изпращайки всякакви други съображения на второ място.

Сега това се промени под натиска на няколко фактора. На първо място осъзнаването, че цената от 100 долара за барел реално подкрепят ръста на държавите извън картела (САЩ и Бразилия) и е свръзано с постоянно намаляващ пазарен дял. Глобалният икономически цикъл се обърна и като на всяка суровина цената и на петрола естествено намалява на фона на забавения растеж.

И още нещо - няколко държави в ОПЕК+ са направили големи инвестиции в добива на петрол и организацията се изправя пред една от редките ситуации на вътрешни спорове, които заплашват с разцепление. Видно е също така едно от последиците от вътрешните кризи -  някои от държавите не спазват ангажиментите си да намаляват добивите.

Заради тези фактори все по-малко вероятна е целта от 100 долара за барел и именно това обяснява и решението от юни за преразглеждане на ограниченията през октомври.

В същото време обаче на пазара има повече петрол от необходимото и ако държавите започнат да увеличават добивите, то рискуват само да увеличат още обемите на резервите и така да предизвикат нов спад на цената.

С напрежението в Близкия изток нещата могат да се променят, въпреки че анализаторът е категоричен, че нито Иран, нито Израел искат да намесят петрола в своя конфликт. Нито най-големите купувачи - Китай и САЩ, ще позволят това. Но с всеки изминал ден възникват нови предизвикателства и сред тях е и например кой ще влезе в Белия дом през 2025 година.

Пред ОПЕК+ има няколко сценария и според Блас един от най-малко вероятните е страните да продължат да намаляват добивите на петрол. При това положение цената на петрола може действително да се движи в диапазона 80-100 долара за барел, но то е и много трудно за постигане на фона на настроенията в картела (и съществуващите в момента не изпълнени обещания на част от членовете).

Вторият сценарий, който предлага анализаторът, е малко по-вероятен и предвижда отлагане на възстановяването на добива с още шест месеца (от втората половина на 2025 година) с надеждата на забавяне на ръста на шистовия петрол и съвземане на китайската икономика. При него цената ще е около 70 с тенденция към 80 долара за барел, а необходимо условие е всички членове да се придържат към общата политика и да няма самоволни увеличения на добивите.

Според Хавиер Блас това, което е най-вероятно да се случи, е ОПЕК+ да започне бавно да увеличава добива от декември и да се примири с падащите цени заради свръхпредлагането - вероятно до около 60 долара, с тенденцията да се стигне и до 50 долара пре второто тримесечие на 2025 година, защото тогава е най-слабото сезонно търсене. Тази ниска цена обаче ще доведе до срив за шистовия петрол и затваряне на съоръжения за добив в САЩ. Тогава през втората половина на 2025 година цената ще започне да се възстановява.

Има "подвариант" на плана за увеличаване на добива и той е ускорено увеличаване на добива (под натиск на Саудитска Арабия), при което на пазара ще се получи допълнително свръхпредлагане. Цената при такова стечение на обстоятелствата ще падне дори под 50 долара за барел, но до срив на пазара няма да се стигне, защото Риад ще спре малко преди да започне ценова война. Блас коментира, че има данни и индикации, че подобен сценарий се разглежда в ОПЕК+, но смята, че това по-скоро се използва от Саудитска Арабия като заплаха, за да принуди държавите да са стриктни при изпълнението на ангажиментите си.

Саудитска Арабия има механизмите да обяви "ценова война", ако увеличи добива до максималния си капацитет (12,5 млн. барела на ден) спрямо днешните нива (9 млн. барела на ден). Правейки това, всички други членове на петролния картел ще я последват, а това вероятно ще доведе до огромно пренасищане на петролните пазари. Подобен сценарий се разви през 2020 година и тогава цените се сринаха. Ако това се повтори, нивото няма да е 50 долара за барел, а много по-малко. Това също е много малко вероятно да се случи, но не е и изцяло изключено, защото все пак Риад водеше две ценови войни през последните 10 години.

Каквото и да се случи обаче в ОПЕК+, цената на петрол ще е по-близо до 50 долара, отколкото до 100 и само пълномащабната война в Близкия изток е способна да промени това, пише в заключение анализаторът.

* Статията има информационен характер и не е препоръка за инвестиционни решения!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 22 минути
Това се чака и скоро, всеки момент може да дойде. САЩ в момента произвеждат по 13.4 милиона барела на ден, а Саудитска Арабия е 3 милиона барела под нормалният си капацитет с някакви мижави 8 милиона барела на ден.Този път не шистаците ще издухат супата, а тъпата Педерашка, Венецуела и Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
penkiler1415
преди 37 минути
Бензиностанцията ще хлопне кепенците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още