IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Hang Seng се повиши с над 5% и достигна 22-месечен връх

Акциите на China Vanke, Longfor Group и Logan Group оглавиха сесията, като поскъпнаха съответно с над 40%, 32% и 31%

11:46 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хонконгският индекс Hang Seng скочи с над 5% в сряда, достигайки 22-месечен връх на фона на допълнителния оптимизъм относно новите мерки на Пекин за стимулиране на икономиката, предаде CNBC.

Търговците се завърнаха след официалния празник във вторник, като голяма част от печалбите бяха сред строителните предприемачи. Акциите на China Vanke, Longfor Group и Logan Group оглавиха сесията, като поскъпнаха съответно с над 40%, 32% и 31%. Това се случи, след като през уикенда големите градове в континентален Китай въведоха някои облекчаващи мерки за повишаване на доверието на купувачите на жилища.

Китайските технологични гиганти също се радваха на положителна сесия, като акциите на Meituan, Baidu и JD.com поскъпнаха с над 10%.

Пазарите в континентален Китай бяха затворени в сряда поради празничния период, известен като „Златна седмица“.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори с 0,13% по-ниско до 8198,2 пункта. Южнокорейският показател Kospi се понижи с 1,22% и приключи на ниво от 2561,69 пункта, докато измерителят на компании с малка капитализация Kosdaq отстъпи с 0,23 на сто до 762,13 пункта.

Японският индекс Nikkei 225 спадна с 2,18% и завърши на ниво от 37 808,76 пункта, докато широкият показател Topix се понижи с 1,44% до 2651,96 пункта.

Във вторник новият японски министър-председател Шигеру Ишиба встъпи в длъжност след избирането му за ръководител на управляващата в страната Либерално-демократическа партия миналата седмица. Той наследи министър-председателя Фумио Кишида, който по-рано официално се оттегли.

Според някои анализатори встъпването в длъжност на Ишиба може да даде на Японската централна банка повече възможности за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

По време на днешната сесия трейдърите в Азия оцениха данните за инфлацията в Южна Корея. Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 1,6% на годишна база през септември. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ниво от 1,9%.

На месечна база показателят се е повишил с 0,1%, което е по-малко от ръста от 0,4% през предходния месец и от очакваните от икономистите 0,3 на сто.

Според проучване на S&P Global, публикувано в сряда, фабричната активност в Южна Корея се е свила с най-бързия си темп от 15 месеца през септември, тъй като търсенето от чужбина се е забавило за първи път тази година. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производствения сектор възлиза на 48,3 пункта през септември, което е спад спрямо 51,9 пункта месец по-рано.

Във вторник в САЩ индексът на сините чипове Dow Jones спадна с повече от 173 пункта, а широкият пазарен показател S&P 500 и технологичният измерител Nasdaq Composite се понижиха съответно с 0,93% и 1,53%. Ценате на петрола и индексът на волатилността на CBOE нараснаха, след като Иран изстреля балистични ракети към Израел.

Нападението последва началото на сухопътна операция на Израел в Ливан на фона на изострящото се напрежение с подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че ракетните атаки на Иран са се провалили, и се закани да отвърне на удара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още