IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street записа повишения за деня, месеца и тримесечието

През третото тримесечие акциите изпитваха затруднения неведнъж, което накара инвеститорите да се запитат дали големите печалби от 2024 г. са трайни

23:32 | 30.09.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският широк борсов индекс S&P 500 се повиши до рекордно високо ниво в понеделник, завършвайки месеца и тримесечието на зелена територия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна със 17,15 пункта, или 0,04%, до 42 330,15 пункта. Широкият борсов измерител S&P 500 добави 0,42% до 5 762,48 пункта. И двата индекса затвориха на рекордни нива. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,38% и завърши на ниво от 18 189,17 пункта.

Американските акции поскъпнаха силно при затварянето на борсата, заличавайки загубите, наблюдавани след коментара на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. В понеделник той заяви, че е възможно да има още понижения, но предупреди, че централната банка няма предварително зададен път.

Ако икономиката се движи според очакванията, той каза да се очакват две намаления на лихвените проценти с по четвърт процентен пункт до края на тази година. "Това не е комисия, която бърза да намали лихвите", заяви Пауъл.

Въпреки волиталността на борсовата сесия в понеделник акциите все пак успяха да завършат месеца и тримесечието с повишения. Пазарите записаха труден старт на исторически най-слабия месец за фондовия пазар, но се възстановиха, след като Федералният резерв намали лихвените проценти с над половин пункт.

За месеца Dow се повиши с 1,9%, а S&P 500 добави 2%. Nasdaq нарасна с 2,7% през септември.

През третото тримесечие акциите изпитваха затруднения неведнъж, което накара инвеститорите да се запитат дали големите печалби от 2024 г. са трайни. Особено важно е, че тримесечният период включва глобалния пазарен срив от 5 август, по време на който Dow заличи повече от 1000 пункта. Но в крайна сметка инвеститорите успяха да предололеят това безпокойство, като Dow завърши тримесечието с повече от 8% ръст. От началото на юли S&P 500 и Nasdaq са добавили съответно около 5,5% и 2,6%.

"Бичият пазар преживя исторически най-слабото тримесечие на годината", казва Емили Бауърсок Хил, главен изпълнителен директор на Bowersock Capital Partners. Въпреки че инвеститорите са оптимистично настроени към последната част от годината, октомври има тревожна история за пазарите. Той е известен като период на изключителна волатилност, като някои от най-забележителните понижения на Уолстрийт се случват през този месец. По-късно тази седмица пазарните участници ще следят внимателно данните за пазара на труда, за да получат представа за състоянието на икономиката.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна с повече от 3 базисни пункта до 3,787%. Доходността по 2-годишните ДЦК беше последно на ниво от 3,637%, след като нарасна с повече от 7 базисни пункта.

Цените на американския суров петрол отбелязаха трета поредна месечна загуба през септември, тъй като нарастващите доставки от ОПЕК+ и слабото търсене в Китай оказват натиск върху пазара. Американският бенчмарк поевтиня с повече от 7% за месеца, докато европейският сорт Брент поевтиня с около 9%.

"Петролните пазари преживяват пристъп на паника", заяви пред клиенти в петък Амарпрет Сингх, енергиен анализатор в Barclays. "Балансите ще се разхлабят през следващата година, но опасенията вероятно са прекомерни." Barclays очаква средната цена на сорта Брент да достигне 85 долара за барел през 2025 г.

Златото поевтиня в понеделник, поемайки глътка въздух след историческото рали, предизвикано от облекчаването на паричната политика на САЩ и засиленото напрежение в Близкия изток, което го насочи към най-доброто му тримесечие от 2020 г. Спот цената на златото се понижи с 1,2% до 2626,95 долара за тройунция, фючърсите на златото в САЩ поскъпнаха със 7% до 2649,2 долара.

За тримесечието златото е поскъпнало с 13%, което би било най-доброто му постижение от началото на 2020 г., след като в четвъртък достигна исторически връх от 2685,42 долара, подхранвано от намалението с половин процентен пункт на Федералния резерв на САЩ и изострянето на обстановката в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още