IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow се понижава в последния търговски ден от третото тримесечие*

Широкият пазарен показател S&P 500 спада с 0,1%

17:34 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава в началото на последната търговска седмица от най-вероятно печелившия септември и трето тримесечие на годината, предава CNBC. Бенчмаркът губи 199 пункта, или 0,5%.

Широкият пазарен показател S&P 500 спада с 0,1%, а технологичният измерител Nasdaq Composite добавя 0,2 на сто.

Това се случва, след като трите основни показателя на Wall Street отбелязаха трета поредна седмица на ръст. Трейдърите се сблъскаха с тежко начало на този исторически слаб месец за фондовия пазар, но впоследствие отбелязаха възстановяване, след като Федералният резерв облекчи паричната си политика с половин процентен пункт.

От началото на месеца досега Dow и S&P 500 нараснаха съответно с 1,5% и 1,6%. Nasdaq напредна с 2,5% през септември.

През това тримесечие Dow е начело, като се покачва с повече от 7%. От началото на юли S&P 500 и Nasdaq са добавили съответно 5% и 2,4%.

Със сигурност през третото тримесечие индексите изпитваха затруднения, което накара инвеститорите да се запитат дали големите печалби през 2024 г. имат трайна сила. Тримесечният период включваше глобалния пазарен срив от 5 август, по време на който Dow отстъпи с повече от 1000 пункта.

Поглеждайки напред, октомври също има тревожна история за пазарите. Той е известен като време на изключителна волатилност, като някои от най-забележителните понижения на Wall Street се случват именно през този месец.

Анализаторът на Canaccord Genuity Майкъл Уелч обаче посочва, че четвъртото тримесечие обикновено е най-силното за пазарите и завършва положително в повече от три от всеки четири години.

„Пазарът се справи с обичайно трудния септември по-добре, отколкото очаквахме“, добавя експертът.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,766%, а тази по 30-годишните - до 4,104%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,15% до 100,53 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,56% до 71,58 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,45% до 67,87 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,58 на сто и се търгува на цена от 2652,7 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още