IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трейдърите избягват долара преди изборите в САЩ

Дългосрочното позициониране на инвеститорите в долари е най-неутралното от две години и половина насам, според State Street Global Markets

13:14 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите, които са в конфликт относно перспективите пред щатския долар, все повече предпочитат сделки, които избягват световната резервна валута.

От скъсяване на швейцарския франк спрямо японската йена до закупуване на британската лира срещу новозеландския долар, през последните седмици се наблюдава увеличение на търговските операции, които могат да донесат печалба, независимо от това как политиката на Федералния резерв и изборите в САЩ се отразяват на зелените пари, пише Bloomberg.

„Инвеститорите се опитват да стоят далеч от долара и да получат по-голяма междувалутна експозиция“, казва Елза Лигнос, глобален ръководител на валутната стратегия и ръководител на институционалните валутни продажби за Европа, Близкия изток и Африка в RBC Capital Markets. „Тъй като резултатът от изборите в САЩ е несигурен, за хората е трудно да впишат това в своите прогнози и позиция“, добавя Лигнос.

Това е странно състояние за валутния пазар, който има тенденция да следва американската валута. Доларът обикновено представлява едната страна от 88% от всички сделки на пазара на стойност за 7,5 трлн. долара на ден, според последното проучване на оборота, осъществено от Bank for International Settlement. Докато Фед обаче дебатира колко бързо да намали лихвените проценти и изборите в САЩ наближават, рискът от приемането на категорична гледна точка е твърде голям за някои трейдъри.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Дългосрочното позициониране на инвеститорите в долари е най-неутралното от две години и половина насам, според State Street Global Markets. Играчи като Wells Fargo & Co., RBC, Allspring Global Investments и State Street Global Advisors се въздържат да правят големи залози в долари за остатъка от годината заради политическа несигурност.

Въпреки че спекулативни пазарни играчи, включително хедж фондове, добавиха залози срещу долара миналата седмица, тяхното позициониране не е толкова екстремно, колкото беше по-рано този месец, отбелязва Bloomberg.

Вместо това пазарите се насочват към кросвалутните двойки. Скъсяването на франка спрямо йената се препоръчва от RBC във връзка с разминаването в политиката на централните банки, докато Allspring залага на спад на еврото спрямо норвежката крона. Паричните мениджъри на State Street Global Advisors изчакват изборите в САЩ в началото на ноември, за да се позиционират евентуално за по-слаб долар.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Несигурността от изхода на вота в Америка и мъглявата перспектива пред пътя на паричната политика на Фед предвещават нестабилна траектория на долара, според JPMorgan и Nomura. 

Доларовият индекс на Bloomberg спадна с около 3% от началото на август 2024 г., когато слабите данни за работните места и заетостта в САЩ циментираха основите за намаляването на лихвите на Фед през септември. Пазарите очакват актуални данни за заетостта и безработицата в страната, които ще получат този петък, 4 октомври. Статистиката може би ще подскаже повече дали американската централна банка няма да предприеме ново понижение на лихвите с 50 базисни пункта.

Стратезите на JPMorgan предпочитат да задържат експозицията си към долара „лека и нетно неутрална“, докато данните за пазара на труда не дадат по-ясно предположение за пътя на лихвите.

Nomura прогнозира, че стерлингът и австралийският долар ще поскъпнат спрямо новозеландския долар. Според анализаторите от банката данните за САЩ не дават особени насоки, че ще има съществено отслабване на щатския долар спрямо валутите на останалите страни от Г-10. Същевременно заради изборите нараства рискът от волатилност, заради което от Nomura се опитват да избегнат излишен шум, като изразяват гледни точки на фона на очевидните макроразличия.

Василис Караманис, валутен стратег на Bloomberg, коментира, че пазарът е по-умерено мечи настроен към долара през следващия месец. По думите му някои трейдъри избират да не правят големи залози точно преди президентския вот в САЩ, но има и сериозно търсене на долари заради статута на валутата и спекулациите, че бъдещата администрация ще следва политики в подкрепа на зелените пари.

Позиционирането за риска, свързан с изборите, ще навлезе в пик през октомври, добавя Брад Бехтел, който оглавява форекс стратегията на Jefferies. Той допълва, че покупката на долари срещу мексиканското песо и китайския юан продължава да бъде начин да се изиграе картата Доналд Тръмп на пазарите. Според него, освен тези операции, инвеститорите като цяло се отдръпват от долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още