IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Градус" инвестира над 1 млн. лева в направление люпилня

За обявената инвестиция е сключен договор с неназован изпълнител

11:56 | 30.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производителят на пилешко месо „Градус“ АД обяви инвестиция за над 1 млн. лева в направление люпилня, за която е сключен договор с неназован изпълнител. Съобщението на компанията е публикувано чрез Българската фондова борса (БФБ).

Дружеството през лятото обяви мащабна инвестиционна програма на стойност 30-50 млн. лева за период от три години, която планира да финансира със собствени средства. Това включва нови инвестиции за над 29 млн. лева, а останалото са обичайният размер поддържащи инвестиции.

Преди това компанията оповести серия от по-малки инвестиции в различни дъщерни дружества. С 1,5 млн. лева дружеството ще закупи товарни автомобили за птици и хладилни камиони. До края на 2024 г. се очаква въвеждане в експлоатация на линия за разфасоване на месо, за което са платени 6,4 млн. лева.

Направен е и ремонт на сграда, осъществена е газификация и е доставено оборудване за близо 1,2 млн. лева във връзка с угояването на бройлери.

Заради мащабите на инвестициите мениджърите на дружеството предлагат да не се изплащат дивиденти на акционерите до края на 2026 г.

„Градус“ отчете петкратен ръст на печалбата за първата половина на 2024 г. до почти 20,9 млн. лева в сравнение с 3,8 млн. лева за полугодието на 2023 г. Резултатът е рекорден за дружеството.

В последната година акциите на компанията поевтиняват с 3,5%, а пазарната капитализация достига над 331,3 млн. лева.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още