IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите вече не се въртят около изкуствения интелект

През третото тримесечие широки сегменти от пазара - от комунални услуги до промишлени и финансови предприятия - изпревариха мощния технологичен сектор

14:30 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Mairo Cinquetti/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Mairo Cinquetti/NurPhoto via Getty Images

Манията около изкуствения интелект (AI) отпуска хватката си върху фондовия пазар.

Отмина първата половина на 2024 г., когато страстта на инвеститорите към AI изстреля пазара нагоре, макар че упорито високата инфлация разби надеждите, че Федералният резерв ще започне да намалява основните лихви, пише Wall Street Journal.

Третото тримесечие донесе нов ред на пазарите. Инвеститорите започнаха да гледат с недоверие към високите разходи на големите технологични компании за AI. Те се обнадеждиха от серията данни за по-слаба инфлация, която накара Фед най-накрая да понижи лихвите. А мнозина, виждайки признаци на икономическа сила, стават все по-уверени, че централната банка е успяла да контролира ценовия натиск, без да вкара САЩ в рецесия.

Това беше рецепта за разширяване на възхода, за който много инвеститори се опасява, че е станал опасно зависим от няколко големи технологични акции.

През третото тримесечие широки части на пазара – от комунални услуги до индустриални и финансови компании, изпревариха мощния технологичен сектор. Стойностните акции надделяха над акциите на растежа. Акциите с малка капитализация излязоха от летаргията си, за да оставят конкурентите си с голяма капитализация в прахта.

Много инвеститори смятат, че икономиката изглежда достатъчно стабилна, за да могат акции от най-различни сфери да продължат да поскъпват, потенциално допринасяйки за по-устойчив ръст.

„Наистина изглежда, че Фед постига меко кацане“, казва Елън Хейзън, главен пазарен стратег и портфолио мениджър във F.L.Putnam Investment Management. „Наистина смятаме, че разширяването на пазара отвъд Великолепната седморка вероятно ще продължи“, допълва тя.

Големите технологични акции във Великолепната седморка поеха в различни посоки през тримесечието. Книжата на Nvidia – производителят на чипове, който е в основата на AI бума – поевтиняват след невероятен ръст през първото полугодие заедно с Alphabet, Microsoft и Amazon.com. За сметка на това цената на акциите на Apple, Meta Platforms и Tesla се вдига.

Почти равномерното им движение нагоре бе прекъснато, когато инвеститорите поставиха под въпроса огромната сума пари, която някои компании влагат за AI целите.

През последните месец Alphabet отчете забавящ се растеж на рекламните продажби в Google, както и почти двоен ръст на капиталовите разходи на годишна база. В същото време Amazon прогнозира по-слаби от очакванията ръст на продажбите и заяви, че ще увеличи разходите, за да отговори на търсенето на AI услуги. Акциите им поевтиняват съответно с 10% и 2,7% през тримесечието.

„Наративът се обърна към „Ще изкарат ли пари при всички тези разходи?“, коментира Джим Пол, ръководител на фондовите инвестиции в Homestead Advisers. „Вярваме, че все още има реална история и AI ще се случи, но със сигурност изпреварва себе си“, посочи още.

Умората сред големите технологични акции обикновено натежава върху индекса S&P 500, който дават по-голямо влияние върху компании с големи пазарни оценки. Ръстовете на широк кръг други акции обаче помогнаха за повишаването на основните индекси. S&P 500 е нагоре с 5,1% за тримесечие, с което ръстът му за 2024 г. е 20%. Това го насочва към най-доброто му представяне за първите три тримесечия на година от 1997 г. насам, показват данни на Dow Jones Market Data.

Това представяне не засяга само акциите. Инвеститорите в облигации също се радваха на ръстове, след като Фед най-накрая започна да намалява лихвите. Доходността по основните 10-годишни американски държавни ценни книжа (ДЦК) спадна до 3,751% в петък спрямо 4,342% към края на юни, прекъсвайки серия от две последователни тримесечия на нарастваща доходност.

Спадащите лихви подкрепят кътчета на фондовия пазар, които често се смятат за заместители на облигациите заради високите им дивидентни плащания. Секторът на комуналните услуги е напът да приключи тримесечието като най-добре представящия се в S&P 500 с ръст от 18%, а на имотните компании върви към увеличение от 15%.

През тримесечието имаше друго интригуващо развитие при държавните облигации. Двегодишните американски ДЦК се търгуваше с по-висока доходност от 10-годишните – феномен, известен като обърната крива на доходността, който е класически сигнал за рецесия – от юли 2022 г. насам. По-рано този месец обаче това приключи, след като доходността по по-дългосрочните ДЦК най-накрая се повиши над тази на по-краткосрочните.

Обърнатата крива на доходността понякога се завръща към нормалното точно преди рецесия, тъй като трейдърите залагат на агресивни понижения от Фед. Много инвеститори обаче са оптимистично настроени този път, че рецесия не стои на масата. Над половината от респондентите в проучване през септември на Bank of America сред глобални фонд мениджъри казват, че не очакват САЩ да навлезе в рецесия през следващите 18 месеца.

Скорошни данни показаха, че инфлацията се е охладила за пети пореден месец през август, достигайки ново тригодишно дъно. Ръстът на новите работни места в САЩ в същото време се е възстановил от по-ниските си нива, които предизвикаха опасения за забавяне. Потребителското доверие се подобрява, а домакинствата продължават да харчат.

Със сигурност не всички смятат, че състоянието на икономиката е розово.

Нивото на безработица се повишава тази година и има признаци, че потребителите с по-ниски доходи се затрудняват да плащат сметките си. Dollar General- най-големият оператор на магазини за по 1 долар в страната, се позова на икономическия натиск върху потребителите, наред с други фактори, когато намали перспективите пред продажбите в края на август. Веригите ресторанти въвеждат изгодни оферти и намаления, за да привлекат обратно клиентите, уморени от растящите цени на менюто.

Джош Еманюел, главен инвестиционен директор в Wilshire, вижда признание за „известно реално влошаване на икономиката“ в решението на Фед през септември да намали лихвите с половин процентен пункт, а не с обичайния четвърт пункт.

„Все още не виждаме акции, които достатъчно да се отразили в цените това забавяне на растежа“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още