IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток*

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през ноември поскъпват с 51 цента

09:42 | 30.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола започва седмицата с повишение на фона на засилващите се опасения за потенциален натиск върху доставките от страна на производителите от Близкия изток след засилените атаки на Израел срещу подкрепяните от Иран сили в региона, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през ноември поскъпват с 51 цента, или 0,71%, до 72,49 долара за барел. Срокът на този контракт изтича в понеделник, а по-активният договор с доставка през декември поскъпва с 50 цента, или 0,7%, до 72,04 долара за барел.

Цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) е нагоре с 43 цента, или 0,63%, до 68,61 долара за барел.

Миналата седмица Брентът поевтиня с около 3%, а WTI - с близо 5%, тъй като притесненията за търсенето се увеличиха, след като новите фискални стимули в Китай, втората по големина икономика в света и най-голям вносител на „черно злато“, не успяха да успокоят доверието на пазара.

В понеделник обаче цените бяха подкрепени от възможността за разширяване на конфликта в Близкия изток с участието на Иран, ключов производител и член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), след като Израел засили атаките си срещу подкрепяните от Иран хути и групировката „Хизбула“.

„Макар че прекомерните доставки са основен проблем за петролните пазари, инвеститорите се опасяват от ескалация на кризата в Близкия изток, която може да намали производството в ключови региони“, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Израел съобщи, че в неделя е бомбардирал цели на хутите в Йемен, разширявайки конфронтацията си със съюзниците на Техеран два дни след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин упълномощи военните да засилят присъствието си в региона, като в неделя Пентагонът заяви, че ако Иран, неговите партньори или пълномощници се насочат към американски служители или интереси, Вашингтон „ще предприеме всички необходими мерки за защита на нашия народ“.

„В контекста на решителния удар на Израел срещу „Хизбула“ цените на петрола ще продължат да се определят от динамиката на търсенето и предлагането“, заяви Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Като се има предвид предстоящото прекратяване на доброволното намаляване на доставките от страна на ОПЕК+ на 1 декември, WTI може да достигне дъното си от 2021 г. в диапазона 61-62 долара за барел, смята той.

По-късно в понеделник пазарите ще очакват да чуят председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за следи относно скоростта на облекчаване на паричната политика на централната банка. Очакват се също така данни за свободните работни места и наемането на служители в частния сектор, както и проучванията на ISM в областта на производството и услугите.

След като Фед и другите големи централни банки започнаха да облекчават политиката си, икономическото възстановяване може да е съвсем близо, посочи Сачдева от Phillip Nova.

„Доколко добре търсенето реагира на намаляването на лихвените проценти и доколко китайското търсене се съживява след големите стимули, обявени миналата седмица, в крайна сметка ще определи динамиката на петролния пазар занапред“, добави тя.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
Алехандро
преди 1 час
***, направо поскъпва! Трябва да знаете, че ако беше преди 5-7 години, подобна криза щеше да изстреля петрола над 150 долара, а сега - 51 центчета, за да има статийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още