IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street се насочват към печеливша седмица*

Dow Jones напредва със 186 пункта, или 0,4%

17:23 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на Wall Street се повишават в петък, докато трейдърите се запознават с нови данни, сочещи напредък в укротяването на инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 нараства с 0,09%. Технологичният измерител Nasdaq Composite почти не трепва, тъй като поевтиняването на акциите на Nvidia с над 1% не му позволява да се повишава.

Индексът на сините чипове Dow Jones се представя по-добре, покачвайки се със 186 пункта, или 0,4%.

И трите основни бенчмарка се повишиха за седмицата, като S&P 500 нарасна с почти 1%, а Dow напредна с 0,5%. Nasdaq е напът да се повиши с около 1,5% от началото на седмицата.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - показател, с който Фед измерва разходите за стоки и услуги в американската икономика - се е повишил с 0,1% през месеца, което е довело до годишна инфлация от 2,2% спрямо 2,5% през юли. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха PCE по всички показатели да се повиши с 0,1% през месеца и с 2,3% спрямо предходната година.

Без да се включват хранителните продукти и енергоносителите, основният индекс на разходите за лично потребление е нараснал с 0,1% през август и е достигнал 2,7% спрямо предходната година, като 12-месечният показател е с 0,1 процентни пункта по-висок от стойността му през юли. Съответните прогнози бяха за 0,2% и 2,7%.

Представителите на централната банка на САЩ са склонни да се фокусират повече върху основния индекс като по-добър измерител на дългосрочните тенденции.

Както централните банкери, така и Wall Street се надяват на трайно охлаждане на инфлацията, което ще позволи по-нататъшно намаляване на разходите по заемите и ще облекчи напрежението върху балансите на предприятията и домакинствата.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,758%, а тази по 30-годишните - до 4,094%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,2% до 100,32 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,46% до 71,27 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,3% до 67,47 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,23 на сто и се търгува на цена от 2688,8 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още