IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

iBanFirst: Започна нормализирането на паричната политика както в ЕС, така и в САЩ

При сформиране на стабилно правителство, една от основните му задачи ще бъде бързо да даде приоритет на приемането на еврото, посочват анализаторите

22:43 | 27.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните месеци на тази година и първите на 2025 г. движещата сила на валутните пазари и на цялата финансова система ще бъде нормализирането на паричната политика както в ЕС, така и в САЩ. Тъй като централните банки предприемат стъпки за коригиране на политиките си, ефектите ще оформят значително пазарните нагласи и инвестиционните стратегии в световен мащаб. Този анализ направи iBanFirst, платформа за трансгранични плащания.

Президентските избори в САЩ ще имат минимално дългосрочно въздействие върху валутния пазар. Други фактори, включително икономическата траектория на Китай, слабата ликвидност в различните пазарни сегменти и геополитическите събития в Близкия изток, остават непредсказуеми и могат да окажат влияние върху пазара, коментират от iBanFirst.

Валутна прогноза за четвъртото тримесечие

Ако резултатите от изборите в САЩ са безспорни, което е под голяма въпросителна, анализаторите прогнозират, че двойката евро/долар ще се колебае между 1,07 и 1,12 до края на годината. Два ключови структурни фактора ще оказват влияние върху курса на валутната двойка през тази и следващата година.

Икономически резултати на САЩ

С агресивното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и производителността на труда в САЩ, която е близо до 3%, се очаква икономиката на САЩ да изпревари Европа през следващите години. Това би могло да привлече инвеститори, търсещи по-висока възвръщаемост, и да подкрепи силния долар.

Превъзходство на пазара на акции

Силно представяне на фондовия пазар в САЩ, особено на индексите S&P 500 и Nasdaq, ще привлече приток на капитали, което допълнително ще повиши курса на долара. iBanFirst изчислява, че доларовият индекс понастоящем е надценен с 9,3%, въпреки че това все още е под пика от 80-те години на миналия век, когато той е над 20%. Тази надценка вероятно ще се запази през следващите години.

Перспективи за приемане на еврото в България

Новото българско правителство ще трябва да приеме важни закони и да подготви икономическите агенти на страната за преминаването към еврото. Ако бъде сформирано стабилно правителство, една от основните му задачи ще бъде бързо да даде приоритет на приемането на еврото и да започне информационна кампания възможно най-скоро, посочват от iBanFirst.

Анализаторите напомнят, че очакванията са България да изпълни всички изисквания за приемане на еврото до 2025 г. и да получи официална покана през януари 2026 г. Ако обаче на изборите през есента на 2025 г. не бъде излъчено стабилно правителство, процесът по приемане на еврото може да бъде осуетен, независимо дали формалните критерии са изпълнени, допускат от iBanFirst.

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още