IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-силните перспективи пред предлагането тласкат цената на петрола надолу*

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 20 цента, или 0,28%

09:36 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава за трети ден и е напът да спадне за седмицата, тъй като инвеститорите се фокусираха върху очакванията за увеличаване на добива от Либия и ОПЕК+, въпреки че новите финансови стимули от страна на най-големия вносител – Китай - ограничават загубите, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 20 цента, или 0,28%, до 71,40 долара за барел, а тези върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) - с 14 цента, или 0,21%, до 67,53 долара за барел.

На седмична база се очаква Брентът да поевтинее с 4%, а цената на WTI е напът да се смъкне с 6%.

Въпреки че инвеститорите се зарадваха на новите финансови стимули, обявени от китайските власти, петролните пазари изглеждат фиксирани върху Либия и ОПЕК тази седмица, смята Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Неотдавнашното решение на ОПЕК+ да увеличи производството само засили притесненията“, каза Сачдева, като добави, че през последните няколко месеца петролният пазар се бори с отслабващото търсене.

„Макар да не е сигурно дали китайските стимули ще доведат до по-голямо търсене на горива, те все пак могат да предложат известно облекчение на петролния пазар“, смята още експертът.

В четвъртък държавните медии обявиха, че висшите китайски ръководители са провели среща, на която са потвърдили последните усилия на правителството за подкрепа на икономиката.

По-рано китайският президент Си Дзинпин проведе заседание на Политбюро - втория по значимост кръг на властта в управляващата Китайска комунистическа партия, съобщиха държавните медии. В доклад след събитието се посочва, че лидерите са призовали за засилване на подкрепата на фискалната политика. Те също така са призовали за „спиране“ на спада на пазара на недвижими имоти и за стимулиране на неговото „стабилно възстановяване“.

Очаква се преди празниците в Поднебесната империя, които започват на 1 октомври, да бъдат обявени още фискални мерки.

Междувременно съперничещите си фракции, които предявяват претенции за контрол върху Либийската централна банка, подписаха споразумение за прекратяване на спора си. Конфликтът им доведе до рязко намаляване на производството и износа на „черно злато“ в страната, като този месец износът на суров петрол намаля до 400 хил. барела дневно от над 1 млн. барела през миналия месец.

Според анализатора на ANZ Дениъл Хайнс споразумението може да доведе до връщане на повече от 500 хил. барела дневно от либийските доставки на пазарите.

Отделно от това, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници - група, известна като ОПЕК+, понастоящем намаляват добива с общо 5,86 млн. барела дневно, но планират да отменят 180 хил. барела дневно от тези съкращения през декември.

В медиен доклад от сряда се твърди, че обявеното по-рано обръщане се дължи на решението на Саудитска Арабия да се откаже от целевата цена на петрола от 100 долара и да спечели пазарен дял, което доведе до спад на цените с 3% през предходната сесия.

Саудитска Арабия, фактическият лидер на ОПЕК+, многократно е отричала да се стреми към определена цена на „черното злато“, а източници от групата заявиха пред Ройтерс, че плановете за увеличаване на добива през декември не представляват съществена промяна в досегашната политика.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още