IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще загубят ли привлекателността си фондовете на паричния пазар в САЩ?

Въпреки че лихвите падат, много инвеститори казват, че те все още са достатъчно високи, за да има смисъл да държат кеш

18:32 | 04.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Апетитът на американците към кеша още не е приключил. Инвеститорите продължават да наливат пари във фондовете на паричния пазар в САЩ, като повишават общите управлявани активи до нов рекорд.

Още 38,7 млрд. долара са вложени във фондовете на паричния пазар през седмицата, приключила на 2 октомври 2024 г., според последните данни на Института за инвестиционни компании. С тези инвестиции общите активи на фондовете достигат рекордните 6,46 трлн. долара, съобщава Bloomberg.

Изчисленията показват, че през третото тримесечие на годината инвестициите във фондовете на паричния пазар достигат около 321 млрд. долара в сравнение с 63 млрд. долара за предходното тримесечие.

Трилионите долари кеш са фиксация както за големите инвеститори на Уолстрийт, така и за наблюдателите на пазара. Те се опитват да предскажат какво ще означава тази сума за пътя на акциите, които исторически осигуряват най-висока възвръщаемост в дългосрочен план, пише The Wall Street Journal.

Според скептиците някои американци просто са прехвърлили спестяванията си към по-високодоходните парични пазари от традиционните банкови сметки. Те поставят под въпрос идеята, че купчина пари чака отстрани, за да влезе на пазара.

Въпреки че лихвените проценти падат, много инвеститори казват, че те все още са достатъчно високи, за да има смисъл да държат доста пари в брой. Доходността на фондовете на паричния пазар остава близко до 5%, след като достигна връх от 5,2% през декември 2023 г.

Същевременно оценките на акциите са високи и инвеститорите се притесняват, че икономиката започва да губи част от инерцията си. Заедно тези фактори правят фондовете на паричния пазар и другите защитни активи да изглеждат като разумни инвестиции.

„Хората ще се чувстват по-удобно да държат малък процент от портфолиото си в брой“, коментира казва Лори Бриняк, главен инвестиционен директор и ръководител на глобалната ликвидност в Invesco. „Инвеститорът на дребно определено гласува с доларите си по отношение на това къде искат да бъдат“, добавя Бриняк.

Активите на институционалните парични фондове обикновено се увеличават средно с 3,8% през месеците, в които Фед намалява лихвените проценти, според анализ на Crane Data, базиран на данни, събирани от 1990 г. насам. Последните пет пъти, когато Фед намалява лихвите, активите в такива фондове достигат връх около девет месеца след първото намаление на лихвените проценти, според данни на Bank of America.

Федералният резерв намали своя референтен лихвен процент по федералните фондове с половин процентен пункт до диапазон между 4,75% и 5% на срещата си през септември. Повечето централни банкери набелязват нови намаления, които биха понижили лихвите с поне по четвърт пункт на срещите на Фед през ноември и декември.

Бриняк и други анализатори казват, че не очакват интересът към фондовете на паричния пазар да намалее, докато доходността падне до около 3%. Такъв е случаят и през 90-те години на XX век, когато ръководеният от Алън Грийнспан Фед намали лихвите, а САЩ се изправяха пред риск от рецесия.

Джеф Мулънкамп, портфолио мениджър на Muhlenkamp Fund, казва, че все още намира паричните пазари за привлекателни на фона на почти рекордно високите стойности на доста акции и спада на доходността по държавните облигации. Наскоро той намали позицията си в Broadcom и изля печалбата на паричните пазари, като разпределението към кеша достига приблизително 15% от портфолиото му.

Разпределенията към пари в брой остават високи, откакто Фед започна да повишава лихвените проценти през 2022 г., и се движат около 17% през август, според данни на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори.

Приходите, генерирани от паричните пазари, нарастват до над 27 млрд. долара през август, рекорд на базата на коригираната инфлация, според данни на Strategas Securities. Това е благодатно за портфейлите на много американци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още