IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

M&A сделките затихват преди изборите в САЩ

Компаниите искат повече сигурност около регулаторните и икономически политики при новата администрация

17:25 | 26.09.24 г.
Снимка: Gary Hershorn/Getty Images
Снимка: Gary Hershorn/Getty Images

Финансовите консултанти се готвят за забавяне на световните сливания и придобивания (M&A) през четвъртото тримесечие, тъй като компаниите отлагат преследването на големи цели преди изборите в САЩ, но се надяват, че това ще бъде само временно забавяне преди възстановяване следващата година, пише Ройтерс.

Сделките на световно ниво през 2024 г. възлизат на 846,8 млрд. долара към 25 септември, което е с 14% повече на годишна база, показват данни на Dealogic. От тях обемът на сливанията и придобиванията в САЩ намалява с 8% до 338 млрд. долара, като колебанията при акциите, регулаторният контрол и лихвите ограничават активността.

Сключването на сделки е било по-стабилно извън Северна Америка, като Азиатско-Тихоокеанският регион отчита ръст от 54% до 273 млрд. долара на фона на няколко големи сделки – като данните включват предложение за трансгранична продажба на магазини за бързооборотни стоки. Данните сочат, че M&A сделките Европа са нараснали със 7% до 160 млрд. долара.

Компаниите започват да отлагат сключването на сделки до президентските избори в САЩ в началото на ноември, тъй като искат повече сигурност около регулаторните и икономически политики при новата администрация, казват инвестиционни банкери и адвокати.

„Това не са сред най-бурните години за M&A сделките, които сме виждали. Бих казал, че хората възприемат чашата като наполовина празна, а не наполовина пълна“, коментира Адам Емерич, съпредседател на корпоративния отдел в правната кантора Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

Засиленият контрол, особено от антитръстови органи по света, е натежал върху няколко от т.нар. „мегасделки“ на стойност над 25 млрд. долара. Нито една сделка със стойност на собствения капитал от 50 млрд. долара или повече не е била подписана тази година.

Том Майлс, глобален съръководител на M&A отдела в Morgan Stanley, казва, че исторически погледнато подобни сделки са били двигател на общия обем. „Ясно е, че липсата на по-големи сделки е пряк резултат от съществуващия регулаторен натиск“, добавя той.

Сделките в диапазона 1-10 млрд. долара са се увеличили с 27%. През тримесечието общият брой на сделки между 5 млрд. и 10 млрд. долара е нараснал до 12 от 10 година по-рано, показват данните на Dealogic.

Най-големите сделки през текущото тримесечие са поглъщането на производителя на Cheez-It Kellanovab от гиганта при пакетираните храни Mars за 36 млрд. долара, изкупуването на австралийския оператор на центрове за данни AirTrunk от Blackstone за 16 млрд. долара и придобиването на Frontier Communications от Verizon за 9,6 млрд. долара. Опитът на канадския гигант в областта на магазините за бързооборотни стоки Alimentation Couche-Tard да придобие японската Seven & i на стойност 38 млрд. долара беше отхвърлен по-рано през септември.

Пълните с пари компании се фокусират върху сделки, които са изправени пред минимален риск от регулаторни препятствия.

„Компаниите се стремят към големи, креативни сделки, но биха дръпнали спусъка през следващите няколко месеца, ако рискът е нисък“, казва Джей Хофман, съръководител на M&A сделките за Северна Америка в JPMorgan.

Компаниите искат и да избегнат превръщането си в „предизборна тема“ преди вота, казват консултантите, посочвайки примера с офертата на Nippon Steel за 15 млрд. долара към U.S. Steel, която среща съпротива както сред депутатите демократи, така и сред републиканците.

Потенциално търсене

Банкерите се надяват, че забавянето през четвъртото тримесечие ще бъде временно и ще се възстанови следващата година след изборите в САЩ и докато Федералният резерв намалява лихвите, насочвайки икономиката към „меко кацане“.

Франк Акила, старши партньор по M&A сделките в Sullivan & Cromwell, казва, че трансграничните сделки е напът да се възстанови, тъй като по-силният ръст на печалбата на американските компании в сравнение с европейските им конкуренти ги прави привлекателна цел за неамерикански купувачи.

Ерик Токат, съпрезидент на инвестиционното банкиране в Centerview Partners, подкрепя мнението. „Очаквам 2025 г. да бъде стабилна година за сливанията и придобиванията“, казва той. „Има доста голяма активност във всички сфери. Въпросът е кои от тях ще се превърнат в истински големи сделки“.

Частният капитал се завръща?

По-ниските лихви са положителни новини и за дружествата за дялово инвестиране, чиито изкупувания, финансирани с дълг, бяха силно засегнати от агресивното повишаване на лихвите от Фед след пандемията в борбата с инфлацията. Най-големите компании за частни инвестиции в света, разполагащи с десетки милиарди долари, имат ограничено време да инвестират тези пари и се готвят да преследват цели, от които преди са се въздържали, казват банкерите.

„Виждаме, че фирмите за дялово инвестиране отново се насочват към по-големи компании, докато в продължение на доста дълъг период от време те бяха силно фокусирани върху по-малки, средно големи компании“, казва Дитрих Бекер, президент и ръководител на отдела за Европа в Perella Weinberg Partners.

Глобалните изкупувания, ръководени от компании за частни инвестиции, през текущото тримесечие са нараснали с 42% до 166,2 млрд. долара, подкрепени от подобрения пазар на финансиране.

Дейността на компаниите за дялово инвестиране ще стимулира и пазара на първични публични предлагания. „Спонсорите, които купуват от спонсори или от корпорации, все повече гледат на първичните публични предлагания като на начин да излязат“ от инвестицията, казва Карстен Ворн, съ-ръководител на отдела за M&A сделки в Европа, Близкия изток и Африка в Goldman Sachs.

Въпреки това съдбата на спонсорите се разминава. Общият брой на сключените през тримесечието сделки спада с 11% до 2915, като по-големите сделки помагат да се компенсира спадът при по-малките сделки на стойност 500 млн. долара или по-малко.

„Тази година много от фондовете за дялово инвестиране с малка и средна капитализация нямаха късмет с бързото набиране на нови средства, така че нямаха свеж капитал за разгръщане и това намали скоростта на сделките и в по-ниската категория“, коментира Джейсън Собол, съпредседател на отдела за инвестиционно банкиране в САЩ в Evercore.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още