IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява поради перспективата за по-ниска целева цена от Саудитска Арабия*

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 55 цента, или 0,75%, до 72,91 долара за барел

09:42 | 26.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, обръщайки по-ранните си ръстове. Това се случва след новината, че най-големият износител Саудитска Арабия се отказва от целевата си цена на суровия петрол в подготовка за разширяване на производството, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 55 цента, или 0,75%, до 72,91 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate WTI - също с 55 цента до 69,14 долара за барел.

Саудитска Арабия се готви да се откаже от неофициалната си целева цена от 100 долара за барел суров петрол, планирайки да увеличи добива, съобщи в четвъртък Financial Times, като се позова свои източници.

Цената на „черното злато“ се повиши по-рано през сесията, тъй като признаците за по-стабилно търсене на горива и намаляващите запаси в САЩ - най-големия потребител на суров петрол в света, засенчиха притесненията относно перспективите за глобалното търсене, особено в Китай.

Признаците за завръщане на либийския петрол на пазара също натежаха върху цените, след като делегати от разделените източна и западна част на страната се споразумяха за процеса на назначаване на управител на централната банка - стъпка, която може да помогне за разрешаване на кризата за контрола върху приходите от петрол, която наруши износа.

„Всяко съживяване на либийското производство би се върнало на пазар, който вече е обзет от опасения за слабо търсене в САЩ и Китай“, коментираха анализаторите от ANZ.

Все пак търсенето на бензин на база седмично доставени продукти в САЩ се е покачило до над 9 млн. барела дневно през миналата седмица, докато доставените на пазара дестилатни горива са нараснали до над 4 млн. дневно.

На този фон САЩ, Франция и няколко съюзници призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня по границата между Израел и Ливан, като същевременно изразиха подкрепа за прекратяване на огъня в Газа след интензивни дискусии в ООН.

В сряда Израел разшири въздушните си удари в Ливан, при които са загинали най-малко 72 души. Началникът на израелската армия заяви, че е възможно сухопътно нападение, което поражда опасения, че конфликтът може да предизвика по-широка война в ключовия регион за добив на петрол в Близкия изток.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
рускиблата
преди 15 часа
Колхозниците що ше делат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още