IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическата прогноза на ОИСР не успя да вдъхне оптимизъм на борсите в Европа

Във фокуса на трейдърите попадна и решението на централната банка на Чехия отново да намали основната си лихва с 0,25 процентни пункта до 4,25 на сто

19:45 | 25.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със падове, въпреки че в новия си доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очерта картина на стабилизиране на растежа на глобалната икономика.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,11 на сто до 519,14 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 0,41% до 18 918,5 пункта.

Френският индекс CAC изтри 0,5% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7565,62 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 0,17 на сто до 8268,7 пункта.

ОИСР повиши леко прогнозата си за глобалната икономика за тази година, като сега организацията очаква тя да се разшири с 3,2%, като оценката за следващата година е същата.

С отслабването на отложените последици от затягането на паричната политика от централните банки, пониженията на лихвите ще повишат разходите занапред, а потребителските разходи ще се възползват от по-ниската инфлация, отбелязва ОИСР в новия си доклад с перспективите пред икономиката.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 септември.

Във фокуса на трейдърите попадна и решението на централната банка на Чехия отново да намали основната си лихва с 0,25 процентни пункта до 4,25 на сто. Банката започна да намалява разходите по заемите с четвърт процентен пункт през декември 2023 г., което бе първото намаление от 22 юни 2022 г. Нови съкращения с по половин процентен пункт последваха на 8 февруари, 20 март, 2 май и 27 юни,. Друго намаление с четвърт процентен пункт дойде на 1 август.

Банковият подиндекс приключи сесията със спад от 0,73%, докато пазарните участници продължиха да следят внимателно ситуацията около опита на UniCredit да придобие Commerzbank, втората по големина банка в Германия.

Базираната в Милано UniCredit обяви в понеделник, че е увеличила дела си в германския кредитор до около 21% и иска разрешение за придобиване на още акции, така че крайният дял да достигне 29,9%.

Акциите на Commerzbank поскъпнаха с 0,82%.

Междувременно книжата на финландската Valmet прибавиха 11,71% към стойността си, с което разработчикът на технологични процеси и системи за автоматизация оглави Stoxx 600. В дъното се озова германската SAP, чиито акции поевтиняха с 2,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още